Dezvăluiri

Practicile abuzive și ilegale ale „distrugătorului” Mecu! Mură-n gură pentru Poliție, ITM și AJOFM, instituții extrem de manierate și discrete, în relația cu fostul ofițer de informații!

Un mediu de afaceri sănătos ar trebui să se bazeze pe un sistem concurențial corect, iar atunci când există suspiciuni că unele firme își crează avantaje, cu ajutorul unor mecanisme infracționale, mai ales în procedurile de atribuire a unor contracte de la instituții sau companii de stat, care implică bani publici, organele acelui stat ar trebui să intervină. În realitate însă, lucrurile stau complet diferit și, de cele mai multe ori, instituțiile care ar trebui să vegheze la respectarea legilor sunt parte a acelor mecanisme. La Gorj, angrenajele de acest tip s-au perfecționat și funcționează, aproape dintotdeauna, ca unse. Au creat mutanți, adică miliardari din nimic, care știu ”tabla împărțirii”, și sunt protejați chiar de instituțiile de forță ale statului, așa că structuri precum Biroul Teritorial Gorj al DNA au fost desființate, în urmă cu mulți ani, din lipsă de activitate. Pe soclul fostului DNA au crescut figuri totemice, în raport cu care organele statului sunt doar niște note de subsol.

Operațiunea „Cluj”

TMG Guard SRL și Total Force SRL, cele două firme de pază, controlate, de facto, de Victor Nicolae Mecu, stau pe un morman de infracțiuni, însă instituțiile statului nu cercetează nimic. Cel mai probabil, au rețineri generate de relații interpersonale cristalizate de-a lungul anilor pe baza unor interese pecuniare comune sau e vorba despre relația de rudenie a unuia dintre asociați cu un deputat de Gorj ori au anumite complexe când în cauză apare firma unuia al cărui nume se subînțelege din atingerea umărului cu două degete, semnul folosit adesea pentru a indica un personaj ”cu grade”.

”Eu nu mai sunt acționar la vreo firmă de pază, ci fiul meu. El se ocupă. Nu pot să spun că nu îmi mai dau și eu cu părerea pe acolo…Eu mă ocup doar de o firmă care administrează un poligon”, declara Mecu, în noiembrie 2021, pentru gds.ro, la scurtă vreme după ce fusese inculpat într-un dosar de evaziune fiscală.

Un exemplu edificator în privința procedurilor ilegale înfăptuite cu scopul ca cele două firme să-și creeze avantaje în procedurile de achiziție este cel al folosirii unor plăcuțe de înmatriculare de la o mașină la alta, ca în filmele cu mafioți.

Cu o zi înainte de plecarea la Cluj, unde poliția urma să inspecteze mașinile firmei, a fost adus la sediul TMG Guard SRL Duster-ul cu numărul de înmatriculare GJ77TMG. Cosmin Marian Sitaru, zis Boby, omul de încredere al familiei Mecu, a dat jos acest număr de înmatriculare și l-a pus la un Duster aproape identic, care avea GJ66TMG. A doua zi, autoturismul a plecat la IPJ Cluj, cu plăcuțele de înmatriculare false, pentru a fi verificat.
Practic, în acea zi, mașina apărea și la Cluj, dar și la Turceni, la posturile de pază de unde a fost adusă.
Trebuie spus că ambele autoturisme au culoarea albastru, au același an de fabricație, însă există cel puțin un element care le diferențiază: cel cu GJ77 are bara spate cromată. Vizual, diferențele sunt mult mai evidente, mai ales că unul dintre autoturisme a fost folosit în carierele miniere, iar celălalt păstrat în curtea firmei. Aceste aspecte se pot observa în planșa foto a anexei 1B.

Întreaga operațiune ilegală…

… a fost executată în urma dispozițiilor lui Victor Nicolae Mecu, că doar a recunoscut că-și mai dă ”cu părerea” și a avut ca scop extinderea Anexei 1B, un document extrem de important în procedurile de achiziții, care atestă că firma poate desfășura servicii de monitorizare și intervenție în localitățile menționate în acel document, condiție impusă la procedurile de achiziție. Concret, IPJ Cluj a acordat acel document care atestă că TMG Guard SRL poate desfășura servicii de intervenție în municipiul Cluj-Napoca și pe raza localităților Florești și Apahida, fără să facă minime verificări cu privire la autoturismul prezentat la așa zisa inspecție.

Nici structura rutieră din cadrul IPJ Gorj nu a demarat, nici măcar formal, vreo cercetare, deși avea informații cu privire la acest episod.

Pontaje fictive

Cazul tânărului Ștefan Marin, în vârstă de 19 ani, fost angajat cu ”convenție” în postul de agent de securitate la firmele lui Mecu este relevant pentru modul în care acestea beneficiază de subvenții de la stat. Gorjonline.ro a prezentat AICI calvarul fostei angajate a TMG Guard SRL, Gabriela Marica, în care descria și modul cum unor salariați nu le sunt încetate contractele de muncă, pentru ca firma să încaseze subvențiile acordate de AJOFM, cu toate că aceștia nu mai lucrau efectiv în firmă.

”A fost angajat cu convenție, un copil de 19 ani, Ștefan Marin. La un moment dat nu a mai venit la serviciu. Din 22 decembrie 2021, era scos din foaia colectivă de prezență și am spus la personal, însă în lunile următoare, ianuarie, februarie, el figura în continuare pe statul de plată. Mergeam la personal, la doamna Delia Rușet și le spuneam că băiatul nu mai e în firmă și îmi reproșa că nu e treaba mea, că nu mă interesează pe mine problemele astea. Nu știu cât timp a figurat, dar am înțeles că până i s-a terminat convenția”, a declarat Gabriela Marica.

Acesta nu este singurul caz de acest fel. Alte două persoane au plecat de la TMG Guard SRL, de la jumătatea acestei luni, însă nici până azi, 26 februarie, adică după două săptămâni nu le-au fost încetate contractele de muncă, iar aceștia figurează fictiv ca având raporturi de muncă cu firma pentru ca aceasta să încaseze subvenția. Adică, pe parcursul mai multor luni, în cazul lui Ștefan Marin, și timp de cel puțin două săptămâni, în celelalte două cazuri, Delia Rușeț a întocmit pontaje false.

Nici poliția, nici ITM Gorj și nici AJOFM Gorj nu au dispus verificări și merg pe vârful picioarelor când trec prin fața firmelor controlate de Victor Nicolae Mecu, ca să nu-l deranjeze pe fostul ofițer de informații, care are un ascendent asupra acestora…. Altfel, nu se explică, spre exemplu, cum în 2021, firmele lui Mecu aveau sute de convenții pe baza cărora încasau subvenții de la AJOFM Gorj și alte firme n-au reușit să deslușească tainele acestui ajutor de la stat.

Pentru aceștia nu contează nici că există persoane care prestează și pentru TMG Guard SRL și pentru Total Force SRL, dar au contract de muncă doar la una dintre ele și nici că angajații pleacă din firmă cu ambulanța, dacă îndrăznesc să-și revendice drepturile salariale.

De altfel, în ultima vreme, sunt exercitate presiuni pe actualii sau foștii angajați ca să nu vorbească, în cazul în care ar fi întrebați de organele statului despre aceste nelegiuiri. Sintagma folosită de Mecu, care le dă fiori celor care au intrat în contact cu el, e marcă înregistrată: ”Te distrug!”.

Acele convenții sunt folosite la fundamentarea prețului în procedurile de achiziție și, deseori, firmele concurente au cerut justificarea formării prețului propus, al corectitudinii şi a legalității valorilor elementelor de cost ce intră în alcătuirea așa zisului tarif unitar. Concurenții firmelor lui Mecu aveau suspiciuni cu privire la faptul că s-au utilizat convențiile menționate în oferte și în alte proceduri de achiziții publice, dar și cu privire la fundamentarea prețului. Așa că, în contestațiile formulate la CNSC, apreciau că se impunea să fie prezentate tabelele nominale cu angajații, împreună cu copiile pontajelor lunare și a ștatelor de plată ”care au stat la baza acordării subvențiilor lunare de către Agenția Județeană pentru Ocuparea Forței de Muncă, din care să reiasă că persoanele nominalizate au fost angajate ale acestor operatori economici pe toată perioada de valabilitate a convenției”.

Omul bun la toate

Așa poate fi catalogat Cosmin Marian Sitaru, alias Boby, cel care a ”rezolvat”, printr-o metodă penală, deplasarea Duster-ului, cu plăcuțe de înmatriculare false, până la Cluj.

Sitaru a fost implicat, la finele lui 2016, într-un scandal, alături de alți patru foști angajați ai firmei lui Mecu, Team Guard SRL și acuzat de purtare abuzivă. Acesta a fost trimis în judecată după doi ani, în ianuarie 2019 și, abia în iunie, anul trecut, după trei ani și jumătate de judecată și cinci ani și jumătate de la comiterea infracțiunilor, a fost condamnat la 8 luni de închisoare, pentru două fapte de purtare abuzivă. Magistrații Judecătoriei Tg-Jiu s-au dovedit însă extrem de îngăduitori și, cu toate că victimele ”gorilelor” lui Mecu au avut nevoie de îngrijiri medicale și spitalizare, au decis să amâne aplicarea pedepsei închisorii, pe un termen de supraveghere de 2 ani, de la data rămânerii definitive a sentinței. Curtea de Apel Craiova se va pronunța, definitiv, în această cauză, pe 20 martie a.c..

Din cauza cercetării penale, Sitaru a rămas fără atestat de agent de securitate, astfel că, în lipsa acestui document nu mai putea exercita misiuni ce țin de protecția și paza bunurilor, persoanelor ori valorilor. Cu toate acestea, Sitaru a fost menținut în firmele controlate de Mecu și presta pe mașina de transport valori.

Culmea este că poliția a deținut aceste informații, însă a tolerat încălcarea legii. Relevantă este perioada de la finele anului 2021 și până la începutul anului 2022, când Boby Sitaru a fost în vizorul Poliției Municipiului Tg-Jiu, căreia i-a fost comunicat dispozitivul Judecătoriei Tg-Jiu prin care acestuia i-a fost impus ordin de protecție, la cererea fostei soții.

Într-o discuție telefonică cu redactorul Gorjonline.ro, Sitaru a spus că a rămas angajat în firmă ca magazioner. ”În urma incidentului din decembrie 2016, am crezut că rămânem fără serviciu, odată cu retragerea atestatelor. N-am rămas niciunul pe drumuri. De asta spun că domnul Mecu are caracter, eu am fost trecut pe postul de magazioner, șofer, alt coleg a fost trecut la dispecerat”, a afirmat Sitaru.

În realitate, trei dintre angajații cercetați penal și-au pierdut locurile de muncă, în lipsa atestatelor, și doar Sitaru și Cosmin Emilian Unguru au rămas în firmă, acesta din urmă devenind șef intervenție.

Atestate false, persoane fictive

Numai că, și din această postură, Unguru era obligat să dețină atestat, însă în firmele controlate de Victor Nicolae Mecu, aceste documente sunt relative.

Așa se face că, la procedura de achiziție, în urma căreia TMG Guard SRL a câștigat, în octombrie 2021, contractul pentru servicii de pază la Universitatea Politehnică Timișoara, în valoare de 18,2 milioane de lei, a fost folosit cel puțin un atestat fals și un CNP fictiv, cel al lui Ioan Bânda (atestatul seria AR nr. 003755). La fel s-a întâmplat și la o altă instituție de învățământ superior, unde firma TMG Guard SRL a avut o persoană cu atestat falsificat. Marian Radu (atestatul seria BK13, nr. 428, eliberat de Secția 7 Poliție, la data de 17.11.2013) apare și în tabelul, prezentat de TMG Guard, în urmă cu cinci ani, în procedura de atribuire de la Direcția de Administrare a Unităților de Învățământ Sector 4 București.

Cum s-a întâmplat acest lucru, fără să se sesizeze nimeni? Simplu. La procedurile de achiziție se prezintă un tabel cu personalul pentru servicii de pază, în care sunt enumerați angajații, cu CNP și atestatele acestora cu serie, număr și inspectoratul de poliție care a eliberat documentul. Cele două persoane au fost angajate fictiv, pentru o zi, cea în care a fost prezentat tabelul, iar mai apoi acestora le-au fost încetate contractele de muncă, pentru că nimeni nu verifică dacă acele persoane există în realitate.

O simplă analiză comparativă a tabelelor prezentate de firmele lui Mecu, cu tabelele deținute de poliție, ar putea devoala întreg mecanismul infracțional. Unii dintre foștii angajați la cele două firme susțin că astfel de situații sunt de ordinul sutelor.

Vom continua dezvăluirile pe măsură ce Consiliul Concurenței, Inspecția Muncii, Ministerul Muncii și IGPR ne vor răspunde la întrebările pe care le-am adresat în legătură cu practicile neortodoxe uzitate de Victor Nicolae Mecu și firmele pe care le controlează.

Articole asemănătoare:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *