Strategia de negociere are în vedere obținerea unor creșteri de venituri care să acopere măcar rata inflației. De asemenea, va fi nevoie să fie rezolvate în viitorul Contract Colectiv de Muncă două probleme esențiale care au apărut anul acesta ca urmare a măsurilor de austeritate. Prima vizează reducerea cuantumului unui tichet de masă la 15 lei față de 35 de lei și reducerea valorii unui voucher de vacanță de la 3.300 de lei net cât ar trebui să fie raportat la salariul minim pe economie, la 1.600 de lei impozabili. Adică 1.296 de lei net. Soluțiile din viitorul CCM vor trebui să asigure sumele necesare pentru ca tichetele de masă și voucherul de vacanță să fie acordate la nivelul maxim și nu redus.
Gabriel Căldărușe, președintele Sindicatului Mine Energie Oltenia, a precizat că o parte esențială a negocierilor este rezolvată și anume certitudinea că vor avea loc majorări de venituri la Complexul Energetic Oltenia.
„Avem un an încheiat cu profit în 2022 și va urma încă un an cu profit în 2023. Nu ni s-a comunicat exact care va fi profitul pe anul în curs, dar va fi. Prin urmare va fi posibilă o creștere de salarii. Vom căuta soluții pentru acoperirea drepturilor ca să nu existe scădere în baza aplicării măsurilor de austeritate, dar se va veni și cu o creștere peste rata inflației.”, a menționat Gabriel Căldărușe, unul dintre liderii Federației „Univers”.