Dezvăluiri

Primarul Ciocea, obligat de instanță să fie transparent! Banii cheltuiți pe busturi, echipa de fotal și pe protejatul Fîciu, informații de interes public

Tribunalul Gorj s-a pronunțat, la începutul acestei săptămâni, într-o speță privind lipsa de transparență afișată de primarul de Bustuchin, Ion Ciocea, în raport cu consilierii locali. Instanța a decis ca anumite informații legate de cheltuirea banului public să fie cunoscute de cetățeni, obligând astfel primăria și pe edilul local să facă publică utilizarea unor bani din bugetul local pentru amplasarea unor busturi în localitate, pentru echipa locală de fotbal și pentru cântărețul Nicu Fîciu, protejatul său. Este vorba despre cel căruia i-a încredințat, printr-un simulacru de licitație, căminul cultural din Pojaru, pentru ca respectivul să facă un atelier de croitorie, afacere privată.

Dosarul numărul 575/95/2020 a fost deschis de consilierul local Pătrulescu Cornel Liviu, viitor candidat PNL la funcția de primar, alesul încercând, dar fără succes, să aibă acces la informații publice pe care Ciocea le vroia ascunse. Acesta a acționat în baza Legii 544 dar nici așa nu a putut transparentiza aceste informații, dovadă că a ajuns la instanța de judecată. Pe 28 iunie, instanța de fond s-a pronunțat în favoarea reclamantului, decizând să admită în parte solicitarea acestuia, în ceea ce privește comunicarea în 30 de zile către respectivul, de către instituția publică, a informațiilor privind busturile amplasate în comună, cheltuielile făcute cu Clubul Sportiv Petrolul Bustuchin și contractele cu Nicu Fîciu.

Ciocea perdant pe bandă

Mai exact, instanța de fond a considerat aceste informații publice, neînțelegând de ce primarul ascunde sumele plătite pentru bustul lui Mihai Viteazul și Ferdinand I, amplasate în centrul comunei, pare-se fără avizele necesare de la organismele abilitate.

Cheltuielile cu clubul sportiv local pe anii 2018, 2019 sunt, considerate, informații publice de către instanță dar și contractele încheiate cu cântărețul Nicu Fîciu între aceiași ani. Se mai cer informații legate de plata discului lansat de artist la zilele comunei. Sentința poate fi atacată cu recurs.

Primarul Ciocea nu este la prima pierdere în instanță, acesta a suferit o înfrângere rușinoasă și în cazul procesului cu fostul viceprimar Gheorghe Stoenescu, care și-a redobândit funcția în baza unui litigiu cu CL Bustuchin. De altfel, consilierii au intrat în jocul primarului iar acum trebuie să răspundă pentru votul lor.

Articole asemănătoare:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button