Actualitate

Propunerea pentru primăria Motru. Cine vrea să preia încălzirea orașului

Autoritățile locale de la Motru au primit o propunere inedită de la inventatorul Iuliean Horneț, care vrea să implementeze tehnologia sa pentru a transforma UATAA în uzină nepoluantă.

Iuliean Horneț a făcut nenumărate demersuri la Ministerul Energiei pentru a primi sprijin privind realizarea unei instalații pilot la Uzina de Agent Termic și Alimentare cu Apă Motru. Inventatorul ar fi vrut să transforme biomasa, deșeurile și cărbunele în energie verde, însă discuțiile cu ministrul Virgil Popescu nu s-au materializat. Recent, Iuliean Horneț le-a propus autorităților locale de la Motru să-i predea încălzirea orașului pentru a face o investiție. “Până astăzi, nu s-a concretizat nimic. Au fost câteva promisiuni ale ministrului Energiei că vom face o stație pilot împreună pe piroliză, eu am demonstrat o data, dar voia o demonstrație majoră, să demonstrăm faptul că odată ce torefiem cărbunele și îl desulfurăm prin piroliză, reducem cu 52% amprenta de carbon. Apoi, am propus un alt combustibil pentru termocentrala de la Motru și pentru toate termocentralele, combustibilul fiind Horneț, l-am numit eu, pentru că este compus 51% biomasă, deșeu menajer și nămol de epurare 25%, și lignit 20% torefiat. Toate se torefiază în piloriză la 300 de grade și intrăm în zona de combustibil verde, ceea ce duce la încasarea amprentei de carbon și nu plata ei, pentru că ne duce sub 90 de kilograme pe megawatul produs, care intră în zona verde. Asta s-a întâmplat în urmă cu un an și jumătate, nu s-a mișcat nimic, deși am făcut mai multe vizite la Motru tocmai pentru a ne documenta. Am propus și primăriei de la Motru, chiar zilele trecute, să preiau eu încălzirea întregului oraș, să fac populației de la Motru pe punctele termice încălzire ca la Buzău, pentru că acolo avem un punct termic încălzit de 1,5 megawați. Este modelul care ar rezolva problema curățirii orașului, pentru că se fac peleți din biomasa din deșeuri. Există combustibil suficient pentru a încălzi și a face apă caldă pentru populație”, spune Iuliean Horneț.

“Fac investiția pe banii mei”

Iuliean Horneț susține că va realiza o investiție pe banii săi și va da energie verde motrenilor, dacă primăria îi va preda încălzirea orașului. “Am rezolvat cu finanțarea pentru așa ceva. Poate, o să intre mai multe orașe. Motru este avantajat, pentru că are punctele termice funcționale. Avem și posibilitatea de a reface termocentrala de la Motru și să facă în jurul termocentralei 2,3 hectare de sere pentru a utiliza, pe timpul iernii, toată căldura pe care o produce această termocentrală și să producă în continuare energie electrică și termică cu cărbune biologic, adică fără amprentă de carbon. Este o șansă a orașului Motru pe care sper să o ia în considerare. Cred că cei care decid sunt consilierii, primarul poate aplica, așa știu eu, că în democrație, consiliul trebuie să aprobe orice inițiativă de acest gen la propunerea primarului. Nu are importanță la cat se ridică finanțarea, o fac pe banii mei și vă dau energie”, a conchis inventatorul.

Articole asemănătoare:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button