Ultima oră

Proteste în mai multe oraşe din Franţa

Mii de oameni au protestat, sâmbătă, în mai multe oraşe din Franţa faţă de controversatul plan de creştere a vârstei de pensionare.

În Paris, sute de protestatari au ocupat un centru comercial din zona Châtelet-Les Halles, în Arondismentul 1 al capitalei Franţei.

În oraşul Nantes, aproximativ 9.000 de oameni au protestat, iar în Marsilia au fost circa 1.500 de protestatari. Sute de persoane au ieşit pe străzi şi în Toulouse.

Proteste spontane au izbucnit în mai multe oraşe din Franţa, în contextul deciziei guvernului de a finaliza adoptarea controversatei reforme a pensiilor prin procedura asumării răspunderii, evitând votul Adunării Naţionale, Camera inferioară a Parlamentului.

Cade guvernul francez după ce a crescut vârsta de pensionare? Se strâng semnături

Zeci de persoane au fost reţinute vineri seară, la Paris, în urma confruntărilor cu forţele de ordine.

Vă amintim că joi după-amiază guvernul francez a decis în ultimul moment să adopte cel mai important proiect de reformă al preşedintelui Emmanuel Macron – care prevede creşterea graduală a vârstei de pensionare de la 62 la 64 de ani – şi să treacă peste camera inferioară a parlamentului, Adunarea Naţională, unde rezultatul votului era imprevizibil. Există un articol special în Constituţia franceză care permite acest lucru.

Opoziţia a depus două moţiuni de cenzură împotriva Guvernului Elisabeth Borne.

Dacă vreuna dintre moţiuni va fi adoptată de Adunarea Naţională, planul reformei pensiilor va fi respins, iar Guvernul va fi demis.

Articole asemănătoare:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *