Actualitate

Rablele abandonate în parcări vor fi mai uşor de ridicat

Perioada în care maşinile pot rămâne abandonate în parcările publice a fost redusă. Dacă până acum, proprietarii aveau la dispoziție un an de zile pentru a lua mașina acasă, acum trebuie să știe că termenul a fost redus la jumătate.

Pentru restituirea unei maşini abandonate şi ridicate de primărie, proprietarul trebuie să facă dovada achitării amenzilor şi taxelor, dar și a efectuării ITP-ului. Polițiștii locali vor putea începe procedura de ridicare a unui autoturism de pe domeniul public în 6 luni de zile. Şi mașinile înmatriculate în alte state sunt vizate de aceste noi reguli, prevăzute de un proiect de lege adoptat de Camera Deputaților. Acestea nu puteau fi ridicate în trecut de pe domeniul public pentru că nu erau înscrise în România. A fost modificată și definiția autovehiculelor fără stăpân. În noua definiție au fost introduse și mașinile înmatriculate în străinătate.

De asemenea, vor exista modificări şi în privinţa citării proprietarilor. Până acum, în cazul vehiculelor abandonate, deci al căror proprietar putea fi identificat, acesta era somat prin scrisoare recomandată, ca în termen de cinci zile de la primirea acesteia să-și ridice mașina. Exista însă posibilitatea ca scrisoarea recomandată să se întoarcă. Pentru a simplifica această procedură, a fost prevăzută obligația autorităților de a înmâna sau, în cazuri excepționale, de a afișa somaţia la domiciliul sau sediul proprietarului.

Dacă în termen de 10 zile de la data comunicării somației, proprietarul vehiculului abandonat nu răspunde, vehiculul trece de drept în proprietatea primăriei. Vehiculul este considerat liber de orice sarcini, și, în funcție de starea acestuia, va fi valorificat.

Această propunere legislativă, care modifică Legea nr.421/2002 privind regimul juridic al vehiculelor fără stăpân sau abandonate, a fost adoptată de Camera Deputaţilor. Va intra în vigoare după ce va fi promulgată de preşedinte.

Articole asemănătoare:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Back to top button