Ultima oră

Recomandări pentru șoferi, în condiţiile avertizărilor de ploi torenţiale. Ce avertizează Poliţia Română

Poliţiştii le recomandă şoferilor şi pietonilor să adopte o conduită preventivă în trafic, în condiţiile avertizărilor meteorologilor privind vijelii şi ploi torenţiale.

În Bucureşti, Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă a transmis mesaje de informare a populaţiei inclusiv prin panourile electronice stradale.

”Având în vedere prognoza meteo, care anunţă instabilitate atmosferică accentuată, ploi torenţiale şi vijelii în zilele viitoare, Poliţia Română informează conducătorii auto şi pietonii cu privire la necesitatea adoptării unei conduite preventive în trafic, în scopul reducerii riscului implicării în evenimente rutiere grave”, a transmis, sâmbătă seară, instituţia.

Astfel, poliţiştii le recomandă şoferilor să adopte o manieră preventivă de condus, atât pentru siguranţa proprie, cât şi pentru a celorlalţi participanţi la trafic.

”Nu acţionaţi brusc mecanismele de direcţie şi frânare şi utilizaţi cu precădere frâna de motor, mai ales pe sectoarele de drum cu carosabil alunecos şi păstraţi în mers o distanţă de siguranţă mai mare faţă de vehiculele din faţă. Folosiţi luminile de întâlnire indiferent de categoria de drum pe care circulaţi sau distanţa pe care o parcurgeţi, mai ales în condiţii de vizibilitate redusă. Asiguraţi buna funcţionare a ştergătoarelor de parbriz şi folosiţi corespunzător instalaţia de ventilaţie – climatizare”, sunt alte sfaturi ale poliţiştilor.

Orientul Mijlociu fierbe. Uciderea liderului Hezbollah lasă Occidentul neputincios în timp ce Israelul urmărește victoria
Totodată, şoferii sunt sfătuiţi să nu conducă dacă au consumat alcool sau dacă sunt foarte obosiţi, întrucât oboseala la volan este la fel de nocivă ca şi conducerea sub influenţa alcoolului. În astfel de condiţii, creşte considerabil riscul de a adormi în timp ce conduc sau de a avea reacţii întârziate în situaţii extreme.

În condiţiile unui trafic aglomerat, pot apărea blocaje temporare, iar şoferilor li se recomandă să îşi păstreze calmul, să nu uite de politeţea rutieră şi să nu blocheze intersecţiile.

În plus, şoferii nu trebuie să parcheze maşinile în preajma copacilor, a clădirilor în stare precară sau sub cablurile de înaltă tensiune.

La rândul lor, pietonii trebuie să circule numai pe trotuare, traversarea străzii să o facă pe la locurile special amenajate, la culoarea verde a semaforului electric şi numai după ce sunt siguri că intenţia lor de a traversa a fost observată de şoferi.

Participanţii la trafic mai sunt sfătuiţi să respecte regulile de circulaţie şi indicaţiile poliţiştilor care acţionează pentru siguranţa circulaţiei.

Totodată, ISU Bucureşti-Ilfov a amintit că Administraţia Naţională de Meteorologie a emis o avertizare Cod portocaliu, valabilă pentru municipiul Bucureşti şi judeţul Ilfov, valabilă de duminică, de la ora 8.00, până luni, la ora 10.00. Fenomenele vizate vor fi caracterizate de ploi torenţiale şi abundente, respectiv intensificări ale vântului.

”După emiterea avertizărilor au fost desfăşurate şedinţele Comitetelor pentru Situaţii de Urgenţă Bucureşti/ Ilfov, pentru aprobarea măsurilor necesare a fi luate pentru gestionarea şi monitorizarea evoluţiei fenomenelor meteo periculoase. În acest context, va fi asigurată permanenţa instituţiilor cu rol în asigurarea funcţiilor de sprijin în Centrul Municipal Integrat pentru Situaţii de Urgenţă. În ceea ce priveşte informarea populaţiei, ISU B-IF a procedat la remiterea mesajelor prin intermediul panourilor electronice stradale şi a canalelor de comunicare online”, a arătat ISU.

Şi reprezentanţii acestei instituţii au transmis recomandări. Astfel, persoanele aflate pe stradă trebuie să evite adăpostirea sau trecerea prin apropierea copacilor, stâlpilor, panourilor publicitare, construcţiilor cu elemente de arhitectură care pot fi uşor dislocate, precum şi a imobilelor aflate în construcţie.

Totodată, se recomandă sistarea activităţilor desfăşurate în teren deschis sau la înălţime, închiderea tuturor ferestrelor locuinţelor şi altor categorii de construcţii, evitarea atingerii stâlpilor sau firelor căzute la pământ, curăţarea şanţurilor şi rigolelor de scurgere a apelor pluviale.

În plus, oamenii sunt sfătuiţi să urmărească informările periodice transmise de autorităţi.

   

Citește și:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *