Dezvăluiri

Restructurarea CE Oltenia. Lider: Trebuie să ai ambiție, prostie multă și inconștiență să distrugi Gorjul

Președintele Sindicatului Solicaritatea 2013, Nicu Bunoaica, îi critică dur pe politicienii care acceptă închiderea accelerată a capacităților pe cărbune de la Complexul Energetic Oltenia.

Închiderea capacităților pe cărbune va duce la dispariția a mii de locuri de muncă din județul Gorj în următorii ani. La investițiile care urmează să fie realizate în parcuri fotovoltaice și grupuri pe gaze vor lucra foarte puțini salariați. Spre exemplu, un grup pe gaze ar urma să funcționeze cu doar 75 de angajați, potrivit declarațiilor președintelui Sindicatului Mine Energie Oltenia, Gabriel Căldărușe. Președintele Sindicatului Solidaritatea 2013, Nicu Bunoaica, este sceptic, însă, că vor fi realizate grupurile pe gaze în termenele stabilite prin programul de restructurare a CE Oltenia. “În primul rând, gazul este un combustibil de tranzit, adică o perioadă scurtă, după aceea, și el va avea soarta cărbunelui. Dar eu nu văd, adică ce spune Căldărușe sunt povești nemuritoare, că va funcționa vreodată pe gaz, eu nu cred, pentru că trebuiesc făcute modificări foarte mari. Centralele sunt făcute special pentru gaz, nu au puterea calorică precum cele pe cărbune. Cărbunele funcționează și el cu gaz în combinație pentru a da acea putere calorică de a transforma aburul în abur viu și a învârti acele turbine. Este foarte complicat, trebuiesc investiții, este ceva pe termen lung. Căldărușe își pune întrebări ce se va întâmpla cu oamenii. Nu acum trebuia asta, trebuia de mult, de când a venit acel certificat de deces de la Uniunea Europeană, acel program de restructurare. Politicienii, declarativ, spuneau că apără complexul, dar ei deja cumpărau terenuri, pregăteau deja firme, cu bogătași făceau anumite combinații. Va fi grav. De ce nu înțeleg minerii și nu ies în stradă toți să-și apere drepturile? Numai așa pot rezolva, altfel vor fi șomeri”, afirmă liderul sindical.

„N-are nimeni ce să mai facă. Totul a fost trasat”

Nicu Bunoaica îi pune la zid pe politicienii care acceptă închiderea accelerată a capacităților pe cărbune de la Complexul Energetic Oltenia. Opinia liderul sindical este că soarta companiei energetice a fost pecetluită. „Nu vor face nimic acum, sunt declarații. N-are nimeni ce să mai facă. Totul a fost trasat, e directivă, e lege pentru ei. Uniunea Europeană nu se joacă cu noi, cu pârliți de ăștia, care ne vindem pe 2 arginți. Trebuie să ai ambiție să distrugi Gorjul și prostie multă și inconștiență. Să distrugi acest colos fără de care pui în pericol sistemul energetic. Nu te poți juca cu lucruri importante de care depinde o țară întreagă la o decizie a unui pârlit, a venit de la Poplaca și dus acolo cu bani, pentru că toți oamenii politici sunt puși cu bani, după aceea, urmează contracte pentru ei. A avut dreptate Elena Udrea, când a zis că “Prima data când ajungem acolo, furăm de rupem, după aceea, ne umflăm buzunarele, pentru că noi plătim să ajungem acolo, după aceea, la următorul mandat mai venim cu o găleată, cu o bere și cumpărăm proștii”. Pentru că proștii s-au învățat să trăiască cu ajutorul social”, a conchis sindicalistul.

   

Articole asemănătoare:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *