Dezvăluiri

Românesc 100%! Site-ul INS și tabletele, probleme tehnice, în prima zi a recensământului populației și locuințelor!

Prima etapă a Recensământului populației și locuințelor, cea a autorecenzării, a început pe 14 martie, cu o sincopă tehnică. Această etapă presupune completarea unui formular online, pe platforma de autorecenzare de pe site-ul www.recensamantromania.ro, care a devenit activă, luni, la ora 00:00, numai că, pe tot parcursul zilei, gorjenii nu au putut completa, online, formularul oficial din cauză că site-ul dedicat Recensământului afișa o problemă tehnică. Nici tabletele recenzorilor, cei care îndrumă și asigură sprijin populației la completarea formularului nu au fost funcționale, din același motiv, așa că Institutului Național de Statitstică (INS) a emis un comunicat de presă în care redirecționa oamenii către alte două site-uri. Recensământul costă aproape 84 de milioane de euro, banii fiind cheltuiți pe achiziția a câtorva mii de tablete și sisteme informatice, dar și pentru angajarea a peste 700 de persoane.

Luni dimineața, în prima zi a recensământului, site-ul special conceput pentru numărătoarea populației și a locuințelor, www.recensamantromania.ro, a mers cu dificultate, iar mai apoi nu a mai funcționat deloc, din cauza numărului mare de accesări, după cum a precizat INS, la ora 10,17, prin intermediul unui comunicat de presă în care redirecționa populația spre Platforma de Autorecenzare la adresa https://autorecenzare.insse.ro sau site-ul Institutului Național de Statistică la adresa https://insse.ro/cms/ro.

Trebuie spus că prima etapă a Recensământului durează două luni, până pe 15 mai, iar ulterior, cei care nu au acces la internet sau abilități de a folosi noile tehnologii vor fi ajutați de către recenzori prin interviuri față în față, în etapa a doua, care se va încheia pe 17 iulie 2022.

De altfel, nici tabletele recenzorilor, cei care sprijină populația la completarea formularului în spații amenajate de primării, n-au funcționat, luni, din același motiv, iar problemele tehnice nu fuseseră remediate nici la orele 14:00.

Recensământul trebuia să aibă loc anul trecut, însă din cauza pandemiei a fost amânat în acest an. Bugetul total estimat al recensământului populației și locuințelor este de 402 milioane lei (83,8 milioane euro), reiese dintr-un document guvernamental, citat de Hotnews. Banii sunt folosiți, printre altele, pentru achiziția a mii de tablete și sisteme informatice, dar și pentru angajarea a peste 700 de persoane.

   

Citește și:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *