Ultima oră

România nu scapă de caniculă: ANM anunță cod portocaliu în mai multe județe

Meteorologii avertizează că, duminică, în Sudul țării și în Capitală, se manifestă un val de căldutră persistent și intens, caniculă, disconfort termic accentuat. Cea mai mare parte a Muntenia, sudul Moldovei și local Oltenia sunt sub cod portocaliu.

Codul roșu se manifestă duminică în județele Dolj, Olt, Teleorman, Giurgiu, Ilfov, în sudul județelor Vâlcea, Argeș și Dâmbovița, precum și în municipiul București. Meteorologii avertizează că valul de căldură va fi persistent și intens, iar temperaturile vor fi deosebit de ridicate, pentru a cincea zi consecutiv.

Astfel, temperaturile maxime vor fi de 38…39 de grade, iar cele minime, se vor situa în jurul a 20 de grade (noapte tropicală). Va fi caniculă și disconfort termic deosebit de accentuat, iar indicele temperatură-umezeală (ITU) va depăși pragul critic de 80 de unități.

La începutul săptămânii viitoare, valul de căldură se va restrânge către regiunile sudice, spun meteorologii

De asemenea, valul de căldură se va intensifica în cea mai mare parte a Munteniei, în sudul Moldovei și local în Oltenia, unde este în vigoare codul portocaliu de caniculă. În aceste regiuni care se vor înregistra temperaturi deosebit de ridicate pentru această dată. Maximele se vor situa în general între 34 și 37 de grade, va fi caniculă și disconfort termic accentuat, iar indicele temperatură-umezeală (ITU) va depăși pragul critic de 80 de unități. Sub avertizare sunt județele Mehedinți, Gorj, Prahova, Ialomița, Călărași, Buzău, Vrancea, Galați, Brăila și partea muntoasă din județele Vâlcea, Argeș și Dâmbovița.În Banat, sudul Transilvaniei și centrul Moldovei, valul de căldură se va menține, dar se va diminua ca intensitate, aici fiind în vigoare duminică o avertizare cod galben de caniculă. Este vorba de județele Timiș, Caraș-Severin, Hunedoara, Alba, Sibiu, Brașov, Covasna, Bacău, Vaslui, Iași, precum și jumătatea vestică a județelor Tulcea și Constanța.

   

Citește și:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *