Ultima oră

Salariile din IT, detronate de sectorul extracției de cărbune și prelucrării țițeiului!


Publicația Ziare.com a urmărit parcursul salariilor din industria IT din ultimii ani până în prezent, când deși a dominat topul salariilor până în 2022, industria IT a fost detronată în noiembrie 2023 de sectorul extracției de cărbune și prelucrării țițeiului, conform unor date recente prezentate de Institutul Național de Statistică (INS).

Salariile pe parcursul acestui an au evoluat în pas cu schimbările economice și reorientarea mediilor profesionale către anumite domenii în care au avut loc investiții fără precedent. Astfel, conform statisticilor din noiembrie 2023, angajații din IT nu mai sunt cei mai bine plătiți din România. Deși media salarială din IT e de peste 10.000 de lei pe lună, salariile medii ale specialiștilor implicați în extracția cărbunelui și prelucrarea țițeiului, au crescut la peste 11.000 de lei.

Totodată, trebuie menționat că începând de la 1 noiembrie, salariile angajaților din IT cu contract individual de muncă se supun unor marje de calcul a cotizațiilor sociale modificate, conform modificărilor fiscale aduse de Legea 296/2023. Astfel, scutirea pe impozitul pe venit se va mai aplica numai angajaților cu salarii de până la 10.000 de lei/lună, pentru un singur contract de muncă, până la finalul anului 2028, iar contribuția la asigurări sociale (CAS) a fost ajustată. Din 2024, IT-iștii vor avea o cota CAS de 20,25%, in loc de 25%, fără a socoti contribuțiile la fondurile de pensii private, Pilonul II. Sursa: Ziare.com

   

Articole asemănătoare:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *