Ultima oră

Salata de boeuf este de domeniul trecutului. Vezi aici rețeta noii salate care nu trebuie să lipsească de pe masa de Anul Nou

Șuba este o salată originară din Rusia, care a devenit populară în fostele țări sovietice, iar în ultimii ani și în România.

Ca și în română, în rusă Șuba înseamnă haină groasă, îmblănită. Preparatul rusesc a primit această denumire pentru că are multe straturi, ca o haină călduroasă. Șuba se prepară în Rusia, dar și în Țările Baltice și în alte state din fosta Uniune Sovietică.

În ultimii ani, Șuba a devenit populară și la noi în țară: se pregătește în multe case, chiar în locul salatei de boeuf (unele ingrediente sunt aceleași în ambele mâncăruri), dar a intrat și în oferta de Sărbători a unor restaurante și firme de catering.

Șuba se prepară cu hering în loc de carne, legume rădăcinoase fierte (morcov, sfeclă, cartofi), maioneză, ceapă și ouă fierte. În funcție de preferințe, se mai pot adăuga și alte ingrediente: castraveciori murați, capere etc.

În plus, o superstiție spune că de Revelion este bine să mănânci pește, pentru a aluneca în noul an printre probleme și provocări la fel de ușor cum alunecă peștele în apă.

Iată cum se prepară salata Șuba.

Ingrediente salată Șuba
400 g file de hering marinat
1 kg cartofi albi
500 g morcovi
1 ceapă roşie mare
400 g sfeclă coaptă sau fiartă
zeama de la 1 lămâie
4 ouă fierte tari
500 g maioneză de casă sau cumpărată
sare
piper

Mod de preparare salată Șuba
Speli cartofii şi morcovii, îi fierbi în coajă, în apă cu un praf de sare, îi scurgi şi îi laşi la răcit, apoi le cureţi coaja. Cureţi ceapa şi o tai mărunt.

Dai morcovii, cartofii și sfeclele coapte prin răzătoarea mare, fără să amesteci legumele între ele. Scurgi fileurile de hering și le tai cubulețe. Dai ouăle fierte tari prin răzătoarea mică.

Aşezi, într-un vas, un strat de cartofi daţi prin răzătoarea mare, condimentezi cu sare și piper, pui un strat subțire de maioneză, apoi peştele și îl stropeşti cu zeamă de lămâie, după gust.

Adaugi ceapa tocată, un strat de morcov și din nou puţină maioneză, nivelând un strat subțire. Pui un strat de sfeclă rasă și unul de pește. Continui până ce termini ingredientele, iar la final pui un strat de ouă date prin răzătoare. Dai salata la frigider până a doua zi, ca să se combine aromele și o decorezi după preferință.

   

Citește și:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *