Stil de viață

Șapte remedii naturale pentru o digestie fără probleme

Tulburările digestive sunt frecvente în perioada sărbătorilor pascale, iar ceaiurile medicinale, „supele" de plante şi compotul de fructe uşurează digestia după meniul de Paşte, bogat în bunătăţi tradiţionale: ouă, cozonac, friptură de miel.

Bitterul suedez este, de asemenea, un valoros antidot pentru senzaţia de disconfort. Infuziile din plante se prepară, de obicei, din una sau două linguriţe de plantă uscată la 250 ml de apă fierbinte. Lăsaţi ceaiul la infuzat într-un vas acoperit, circa 10 minute . După aceea, filtraţi ceaiul şi beţi câte o ceaşcă, după fiecare masă. Aceste remedii calmează durerile şi refac nivelul de minerale şi de vitamine, ne spune Eugen Giurgiu, doctor în biochimie, cu competenţe în fitoterapie şi nutriţie.

Menta, un excelent calmant

Menta este renumită pentru proprietăţile ei calmante. Totodată, planta este considerată unul dintre cele mai eficiente remedii pentru indigestii. Infuziile şi uleiul de mentă reduc efectele indigestiei (greţuri, balonări, arsuri, dureri de stomac şi de bilă) după prima zi de tratament. Uleiul volatil reglează activitatea bilei şi atenuează neplăcerile cauzate de ficat.

O infuzie se prepară dintr-o linguriţă de mentă de grădină şi o cană cu apă, iar ceaiul se consumă cu înghiţituri mici. Prima infuzie se bea dimineaţa, înainte de micul dejun, iar a doua, după cină.

Supa de chimen, leac contra colitei

După o masă copioasă, dacă persistă senzaţia de balonare şi în ziua următoare, o supă de chimen cu crutoane elimină disconfortul. Seminţele plantei au efect calmant şi reduc presiunea din abdomen. Supa se prepară din 500 ml de apă în care se pun trei linguri de chimen şi se lasă să fiarbă cel puţin 15 minute, la foc potrivit. Leacul se consumă rece şi, la scurt timp, balonarea dispare.
Dacă aţi scăpat de indigestie, dar persistă greaţa, compotul de mere cu lămâie şi cu busuioc vă scapă de necaz

Anasonul tratează episoadele diareice

Dacă ştiţi că anumite preparate vă provoacă neplăceri, pentru a preveni balonările, arsurile epigastrice sau episoadele diareice apelaţi la ajutorul ceaiului de anason. Infuzia se prepară dintr-o linguriţă de seminţe de plantă măcinate la o cană de apă clocotită. După zece minute, ceaiul se filtrează şi se bea după masă, cu înghiţituri mici. De asemenea, o felie de pâine prăjită, unsă cu ulei de măsline presat la rece, este un excelent pansament gastric.

Socul curăţă intestinele

În topul remediilor foarte eficiente pentru afecţiunile digestive, socul ocupă un loc privilegiat. Infuzia preparată din florile plantei curăţă tractul intestinal.Cine suferă de constipaţie, cine consumă prea multe proteine sau combină grăsimile cu carbohidraţii, infuzia de soc este un antidot pentru senzaţia de disconfort. În acelaşi timp, ceaiul de soc calmează durerile de stomac şi combate arsurile. Se consumă câte două căni de infuzie pe zi.

Salcâmul are efecte antispastice

Florile de salcâm, plăcute la gust şi la miros, au o mare valoare terapeutică. Preparatele pe bază de salcâm sunt alcalinizante, sedative, calmante şi antispastice (acţionează asupra musculaturii netede gastrice). Datorită acestor proprietăţi, florile de salcâm sunt indicate în tratamentul gastritelor hiperacide, ulcerului gastric şi duodenal şi al arsurilor de stomac. Ca pansament gastric, florile de salcâm se pot amesteca, în părţi egale, cu frunze de dud; se beau câte două căni de infuzie pe zi.

Sunătoarea, de folos în digestia dificilă

Sunătoarea nu este un simplu leac naturist. Planta denumită pojoarniţă sau sanatoria, în traducere „vindecătoarea”, conţine 15 compuşi cu efecte antiinflamatoare şi antibacteriene. O cană de infuzie de sunătoare, băută după masă, previne tulburările digestive datorate digestiei greoaie ( deoarece stimulează secreţia bilei), tratând, în acelaşi timp, gastritele, diareea, colitele şi colecistopatiile.

Anghinarea, un excelent detoxifiant

Această plantă amară este un leac renumit pentru buna funcţionare a vezicii biliare şi a ficatului, pentru care planta este un excelent detoxifiant. Ca detoxifiant, infuzia de anghinare este indicată în tratamentul infecţiilor intestinale, dar şi în constipaţie.
Constipaţiile, fermentaţiile intestinale, colitele, hemoroizii precum şi lipsa apetitului pot fi tratate prin două căni de ceai de anghinare consumate zilnic. Fitoterapeuţii susţin că anghinarea este o plantă miraculoasă. Aceasta se numară printre puţinele plante care nu au nici dăunători şi nici boli. Mai mult, tratamentele cu anghinare nu au nici un fel de contraindicaţii şi nici efecte secundare.

Articole asemănătoare:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button