Curiozități

Sarcofage vechi de 1.800 de ani, redescoperite în Israel în timpul unor lucrări de construcție

Muncitorii care construiau o clinică veterinară într-un parc zoologic din apropiere de Tel Aviv au descoperit două sarcofage din perioada romană.

Lucrările de construcție a unei noi clinici veterinare în Parcul Safari din Ramat Gan, situat în apropiere de Tel Aviv, au dus la redescoperirea a două sarcofage vechi de 1.800 de ani.

Angajații parcului au precizat că cele două sicrie fuseseră inițial dezgropate în urmă cu 25 de ani și mutate în apropiere de noua facilitate pentru tratarea animalelor sălbatice suferinde.

De-a lungul anilor, sarcofagele au fost îngropate sub nisip și vegetație deasă și au fost uitate.

Potrivit Autorității pentru Antichități din Israel (IAA), constructorii au început să sape, ca parte a lucrărilor inițiale la centrul medical pentru animale sălbatice, când au observat că cele două sicrie ieșeau din sol.

Sarcofage create pentru o familie romană de rang înalt

Analizând ornamentele de pe sicrie, arheologii din cadrul IAA au afirmat că au fost probabil create pentru persoane din elita societății romane.

„Sunt două coșciuge potrivite, decorate identic cu ghirlande și discuri”, a afirmat Uzi Rothstein, de la unitatea pentru combaterea furturilor de antichități din cadrul IAA. „Vorbim despre sicrie din anii 200-300 e.n., din perioada romană. Probabil au fost create pentru soț și soție”, a mai spus el, citat de Times of Israel.

Arheologii cred că cele două sarcofage au fost sculptate local din piatră, fiind imitații ale prestigioaselor sicrie din marmură de Prokonnesos din insula turcă Marmara.

Cel mai probabil, discurile decorative de pe sicrie erau realizate pentru a proteja și însoți sufletul decedatului în călătoria spre viața de apoi, iar ghirlandele reprezentau un decor tradițional pentru sarcofagele din acea vreme.

„Între ghirlande sunt spații libere ovale, despre care arheologii cred că, inițial, trebuiau umplute cu un motiv obișnuit, în formă de ciorchine de struguri, dar din motive necunoscute lucrarea a rămas neterminată”, a transmis IAA.

   

Citește și:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *