Ultima oră

Scandal în piețe: Carnea de miel, aruncată la tomberon. Care e motivul

Scandal într-o piață din Iași, chiar înainte de Paște. Mai mulți comercianți au fost lăsați fără marfă, după ce nu au putut dovedi că mielul era sacrificat în condiții de igienă. Din acest motiv, inspectorii sanitari au aruncat carnea la tomberon.

Pregătirile pentru masa de Paște sunt în toi, iar piețele sunt pline de oameni care caută carne de miel. Clienții se opresc la tarabe, întreabă, compară prețurile și cumpără în funcție de nevoie și buget.

La Iași, însă, lucrurile au scăpat de sub control. În cea mai mare piață din oraș, controalele au stârnit tensiuni. Unii vânzători au rămas fără marfă, după ce inspectorii au descoperit că aceștia nu pot dovedi de unde provine carnea și în ce condiții au fost sacrificate animalele. Carnea a fost confiscată și aruncată la tomberon.

Între comercianți și inspectori a fost nevoie de intervenția jandarmilor, după ce au fost la un pas să se ia la bătaie.

„Uite, uite ce ne fac! Pleacă de aici”, spune unul dintre comercianți.

Clienții au fost și ei nemulțumiți – unii așteptau de ore întregi și n-au mai apucat să cumpere nimic.

La ce să fim atenți atunci când cumpărăm carne de miel
Alexandru Cîrîc, directorul Institutului de Cercetări Alimentare, avertizează că trebuie să avem mare grijă de unde cumpărăm carnea de miel și ne recomandă să verificăm condițiile de păstrare.

„În teorie, carnea de miel nu trebuie cumpărată de la colțul străzii sub nicio formă. Carnea de miel trebuie cumpărată din magazine autorizate sanitar-veterinar. Trebuie văzut dacă acea carne este ținută în condițiile recomandate, adică între 2 și 4 grade, nu ținută pe tarabe sau agățată de cârlige în zone necorespunzătoare.

Trebuie să întrebăm sau să ne uităm dacă mielul a fost sacrificat în abator.

Ștampila de sacrificare trebuie să vedem dacă există. Trebuie să apelăm și la bunul simț: dacă suprafața cărnii devine lipicioasă sau apare un miros neobișnuit, înseamnă că nu mai este bună de consum. În astfel de cazuri, carnea nu trebuie cumpărată”, a declarat Alexandru Cîrîc, directorul Institutului de Cercetări Alimentare, la Antena 3 CNN.

   

Citește și:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *