Dezvăluiri

SCANDAL! Personalul medical implicat direct în lupta cu COVID-19, revoltat: Spor și stimulent de risc doar pe hârtie!

Conducerea Spitalului Județean de Urgență (SJU) Tg-Jiu nu a acordat sporul salarial de 75% angajaților, în conformitate cu art.32 din Decretul 195 din 16 martie 2020 privind instituirea stării de urgență pe teriotoriul României și prevederile Ordonanței de Urgență a Guvernului pentru stabilirea unor măsuri în domeniul protecției sociale, în contextul situației epidemiologice determinate de răspândirea virusului SARS CoV-2, în sensul acordării unei majorări a salariului cu 75% pentru unul dintre părinții care nu beneficiază de drepturile reglementate de Legea privind acordarea unor zile libere părinţilor pentru supravegherea copiilor, în situaţia închiderii temporare a unităţilor de învăţământ. Cadrele medicale acuză că nu au primit nici stimulentul financiar de risc în cuantum de 2.500 lei brut pe lună, acordat personalului implicat direct în lupta cu COVID-19, din cauză că nu a fost emisă decizia care stabilea, nominal, beneficiarii acelui stimulent.

La SJU legea se discută, nu se aplică!

Motivația oficială oferită salariaților unității medicale este aceea că n-au fost prevăzuți bani în buget nici pentru sporul de 75% și nici pentru stimulentul de risc în cuantum de 500 de euro. Argumentația e una absurdă și relevă ce sfătuitori proști sau cu mari carențe în domeniul legislației are conducerea SJU. De parcă la creionarea bugetului spitalului pentru anul în curs putea fi prevăzută situația actuală generată de pandemia de COVID-19 și măsurile în domeniul protecției sociale determinate de aceasta.

Mai mult, personalul medical care ar fi trebuit să beneficieze de acest spor, potrivit art.32, alin.2 din Decretul 195 din 16 martie 2020 privind instituirea stării de urgență pe teriotoriul României, a fost informat că își va primi drepturile cuvenite în viitor, și atunci doar partial, în funcție de bugetul SJU.

Cristi Aldescu, președintele Federației Naționale Sindicale ”Ambu-San” a declarat că e un lucru extrem de grav faptul că nu a fost respectat decretul prezidențial și se va adresa organelor judiciare. ”O să fac plângere penală conducerii Spitalului Județean de Urgență Tg-Jiu pentru că nu a respectat decretul prezidențial și a discriminat salariații, față de alți angajați din domeniul sanitar care lucrează în alte spitale ce sunt în rețeaua COVID-19 și le-a încălcat drepturile”, a afirmat sindicalistul.

Cât privește neacordarea stimulentului financiar de risc, în valoare de aproximativ 500 de euro, lunar, acordat cadrelor medicale din linia întâi care lucrează în mod direct cu pacienții confirmați cu noul coronavirus, măsură inclusă în Ordonanța de urgență 43/2020 pentru aprobarea unor măsuri de sprijin decontate din fonduri europene, ca urmare a răspândirii coronavirusului, pe perioada stării de urgență, publicată în Monitorul Oficial, liderul sindical spune că o să formulize acțiuni în justiție, în numele fiecărui salariat, pentru recuperarea banilor deja pierduți pentru o jumătate de lună, dar și pentru perioada următoare, până când acel stimulent va fi acordat.

”Sunt bani europeni, decontați de UE, doar trebuie să fi în stare să faci documentația să-i ceri și să faci dovada că i-ai folosit în scopul pentru care au fost destinați. Conducerea SJU refuză să dea decizia și să nominalizeze salariații din prima linie, de pe UPU, Infecțioase, ATI, Laborator sau care mai sunt, și să trimită documentele la Ministerul Fondurilor Europene. O să acționez în judecată, în numele fiecărui salariat și o să cerem daune, pentru că, pentru jumătate din luna trecută banii s-au pierdut, adică exact contravaloarea banilor pe care salariații i-au pierdut”, a conchis Aldescu.

Vienescu: Stimulentul pentru risc medical va fi acordat începând cu data de 15 mai

Managerul SJU Tg-Jiu, Dumitru Vienescu, a afirmat că aproximativ 300 de salariați ai unității medicale vor beneficia de stimulentul de risc medical, însă drepturile salariale se vor plăti luna viitoare pentru luna aprilie.

”Referitor la acel procent de 75%, vreau să vă spun că toate cererile depuse pentru luna martie și care au fost îndeplinite condițiile de acordare au fost acordate drepturile salariale pentru tot personalul.

Cu privire la acel stimulent de risc medical, acea sumă de 2.500 de lei, se aplică drepturilor salariale aferente lunii aprilie, care se plătesc în luna mai. În momentul de față au fost solicitate sumele la Ministerul Sănătății, la Casa de Asigurări, cu numărul de persoane care pot să beneficieze de acest stimulent de risc medical. S-a trimis lista cu persoanele care să beneficieze de acest stimulent de risc medical, urmând ca, odată cu întocmirea statelor de plată, să fie documentele justificative, pontajele lunii aprilie, pentru ca aceste drepturi să fie acordate începând cu 15 mai. E vorba de aproximativ 300 de persoane, în funcție și de pontajele pe care le vor întocmi șefii de secție. Eu niciodată nu am spus că n-o să acord acest drept salarial”, a declarat managetul SJU Tg-Jiu la Tele3.

Asistenții comunitari, lăsați pe dinafară!

Deși asistenții medicali comunitari stau în centrele de carantină din oraș și din afara orașului sau la Rânca câte o săptămână și muncesc câte 12 ore pe zi și sunt plătiți doar pentru 8 ore, nu au fost incluși pe lista cadrelor medicale cu nici un stimulent sau spor. Trebuie spus că aceștia au un salariu net de aproximativ 2.600 de lei și nu vor bonificații salariale, ci doar să li se plătească orele muncite. ”În centru de carantină nu se știe cine este bolnav și cine nu, dar în spital e altă situație. Am fost detașat în Rânca la carantinați cu colegii mei și muncim câte 12 ore pe zi și stăm 24/24 acolo, câte o săptămână. Nu știm care sunt infectați sau care nu sunt. Facem în schimburi, dar stăm acolo în pensiunea respective, separat de carantinați sau în altă locație. Echipamente de protecție primim, adică combinezoane, măști, mănuși chirurgicale, ochelari, misiunea noastră este să le distribuim mâncare, să ridicăm gunoiul în saci speciali, să îi întrebăm în fiecare zi cum se simt, dacă au tuse, dacă au febră, le măsurăm temperatura. Dorim să ni se acorde fie un spor de risc, fie un supliment la ore, deoarece lucram câte 12 ore pe zi, dar suntem plătiți 8 ore”, declară aceștia.

Asistenții medicali comunitari spun că au muncit zi și noapte atunci când centrele de carantină erau pline, însă autoritățile nu s-au gândit și la ei, deși au cele mai mici salarii din domeniul medical.

   

Citește și:

Un comentariu

  1. Ce grijuliu e ,,d.ul”Aldescu..acum cu personalul în vremuri de răsfoiește.Am întrebat și eu pentru un…prieten!!!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *