Ultima oră

Se scumpește rovinieta

Rovinieta ar urma să se scumpească, potrivit Ministerului Transporturilor. Prețul acesteia va fi calculat în funcție de anumiți factori.

Ministerul Transporturilor își propune să scumpească rovinieta. Astăzi a fost prezentat un prim scenariu privind modificarea prețului rovinietelor, în funcție de numărul de kilometri, tonaj și tipul de carburant folosit.

Potrivit noului scenariu prezentat astăzi, autoturismele ar urma să plătească o rovinietă valabilă pe o perioadă de timp (o săptămână, o lună, un an), diferențiată în funcție de norma de poluare a mașinii.

Prima scumpire, de aproape 40%, ar urma să fie aplicată din 2026, iar o nouă majorare a taxei de drum ar urma să fie în 2035 – 66%

Rovinieta valabilă un an pentru mașinile Euro 6 ar urma să crească de la 28 de euro, cât este acum, la aproape 39 de euro, o creștere de aproape 40%. Aceasta ar urma să se scumpească gradual, începând cu 2026 și până în 2035, astfel încât în 2035 să ajungă undeva la 46,5 euro, adică o creștere față de nivelul actual de aproape 66%.

Mașinile care au norme de poluare ceva mai mici vor avea creșteri suplimentare pentru rovinietă: între 30% și 10%.

Pentru vehiculele de marfă, rovinieta s-ar putea plăti în funcție de distanța parcursă pe rețeaua de drumuri și autostrăzi din România și în funcție de norma de poluare.

   

Citește și:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *