Politică

Senator: CEO trebuie să funcționeze până în 2032!

Un parlamentar de Gorj susține că este nevoie ca activitatea Complexului Energetic Oltenia să fie prelungită până în 2032. Anul respectiv este prevăzut ca an de închidere a tuturor activităților miniere din țara noastră.

 


Senatorul de Gorj, Cristinel Rujan, a declarat că trebuie să se renunțe la termenul 2026 și să se meargă pe o prelungire de activitate a grupurilor pe bază de cărbune până în 2032.
„Nu s-a făcut nimic legat de noile investiții, parcurile fotovoltaice și grupurile pe gaze naturale. Întârzierea este de cel puțin 2 ani, cred. Trebuie să se prelungească activitatea grupurilor pe bază de cărbune…Vom face demersuri eu cu domnul președinte Weber să vedem ce măsuri se iau pentru prelungirea termenelor din Planul de restructurare. Compania trebuie să funcționeze până în 2032 și nu până în 2026. Cel mai probabil este nevoie și de o revizuire a Green Deal la nivel european…”, a declarat senatorul social-democrat.
Complexul Energetic Oltenia și-a propus să închidă o serie de cariere miniere și să efectueze lucrările de ecologizare prevăzute de lege. Măsurile de restructurare care vizează închiderea sau conservarea perimetrelor miniere se află în diferite stadii de implementare. Pentru perimetrele miniere Peșteana, Lupoaia și Husnicioara există Planuri Tehnologice de Încetare a Activității înaintate la Ministerul Energiei pentru a fi aprobate în Comisia Tehnico-Economică. Pentru perimetrele miniere Jilț Sud, Tismana, Jilț Nord există în curs de derulare procedură pentru selecția serviciilor de proiectare pentru elaborarea Planurilor Tehnologice de Încetare a Activității.
La Complexul Energetic Oltenia vor mai rămâne după 2026 grupurile energetice numerele 4 și 5 de la Rovinari și 5 de la Turceni, toate în rezervă de capacitate. De asemenea, din 10 cariere miniere, vor rămâne 4 după 2026, în capacitate rezervată. Este vorba de Cariera Jilț Nord, care se va închide în 2027, Cariera Pinoasa care se va închide în 2030, Cariera Roșiuța care se va închide în 2029 și Cariera Roșia care se va închide în 2030. Chiar Cariera Minieră Jilț Sud ar fi trebuit să intre în rezervă de la 1 ianuarie 2024.

   

Citește și:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *