Ultima oră

Sfaturi de la IPJ Gorj pentru sărbători în siguranță

Pentru a evita să deveniți victimele hoților din buzunare, poșete, locuințe sau din autoturisme, în această perioadă când preocupările specifice sărbătorilor de iarnă devin mai importante, polițiștii gorjeni vă reamintesc câteva reguli pentru siguranța personală:

–   Evitaţi depozitarea la vedere, pe balcon, în faţa uşii de acces, în curte, a ambalajelor obiectelor de valoare pe care le-aţi achiziţionat.

–   Dacă aveți bani asupra dumneavoastră, tineți-i într-un loc greu accesibil.

–   Nu aşezaţi portofelul niciodată în genţi sau sacoşe deasupra cumpărăturilor şi nu vă lăsaţi direcționați spre locuri retrase pentru a cumpăra ceva, oricât de avantajos vi s-ar părea.

–   În cazul în care trebuie să utilizați un bancomat, încercați să faceți acest lucru pe timpul zilei şi nu noaptea. Dacă aveți posibilitatea, folosiți un bancomat aflat în incinta unei unităţi bancare.

–    Poziţionați-vă cât mai aproape de bancomat şi acoperiți  tastatura cu mâna liberă astfel încât nimeni să nu poată vedea codul PIN.

–   Dacă cineva se află prea aproape de dumneavoastră sau încearcă să vă distragă atenția, anulați tranzacția şi plecați. Când observați ceva neobişnuit în modul de funcţionare al bancomatului, anunţați imediat banca.

–     După ce ați scos banii, nu îi ţineți la vedere. Puneți-i imediat în geantă, portofel sau buzunar, departe de privirile unor persoane indiscrete.

–     Atunci când staţi pe scaun într-un mijloc de transport în comun,  ţineţi bagajele în braţe, în niciun caz spre culoar sau spre vecinul de scaun.

–     Nu lăsați la vedere, în interiorul mașinii bunuri de valoare. La părăsirea autoturismului chiar și pentru scurt timp, asigurați blocarea ușilor și a geamurilor.

–     Ușa de la intrarea în imobil trebuie să fie închisă permanent iar interfonul trebuie să funcționeze. Nu permiteți accesul persoanelor necunoscute fără o justificare reală.

–     Montați încuietori sigure la intrarea în beciuri/anexele locuinței.

–   Evitați să faceți publice pe rețelele de socializare imagini cu obiecte de valoare din locuința dumneavoastră, configurația acesteia sau posibilele căi de acces.

Articole asemănătoare:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Back to top button