Ardeii umpluți sunt delicioși și în majoritatea cazurilor sunt nelipsiți de pe mesele de sărbătoare ale românilor. Se prepară simplu, iar combinația de ingrediente bine învelite în ardei este gustoasă.
Rețeta diferă în funcție de zona țării la care ne raportăm, însă ingredientele pentru rețeta de ardei umpluti le putem regăsi în rețeta Ginei Bradea:
- 1 kg de carne tocată amestec de porc și vită
- 2-3 cepe
- un morcov mic
- un ou
- 400 de grame de roșii în bulion
- 200 de grame de suc de roșii
- 100-250 de grame de orez cu bob rotund
- între 8 și 12 ardei grași, în funcție de cât de mari sau mici sunt
- 1 legătură de mărar
- 1 legătură de pătrunjel
- câteva fire de țelină verde
- 50 de ml de vin alb sau zeama de la 1 lămâie
- 1-2 lingurițe de sare
- piper, după gust
- 1 linguriță cimbru
Modul de preparare îl găsiți în rețetă. Tot acolo găsiți și câteva sfaturi simple, dar cât se poate de utile care vă vor ajuta să faceți cei mai gustoși ardei umpluți.
Cum servim ardeii umpluți? Musai cu puțină smântănă sau iaurt. Aceasta le va da un plus de savoare și va fi exact cireașa de pe tort. Pentru iubitorii de picant, nu trebuie să lipsească un ardei iute alături, proaspăt sau la oțet, în funcție de sezon sau preferințe personale.
Să nu uităm să punem alături și câteva felii de pâine proaspăt coaptă sau o bucată generoasă de mămăligă aburindă, proaspăt scoasă din ceaun, așa cum făceau bunicile noastre.
Iar pentru cei care nu consumă carne sau țin post, rețeta de ardei umpluți poate fi adaptată foarte ușor și carnea poate fi înlocuită cu aproape orice fel de alte legume. Spre exemplu, puteți face ardei umpluți cu ciuperci sau cu soia. Rezultatul va fi la fel de delicios. Ne putem bucura de acest preparat chiar dacă ținem post sau dacă suntem vegetarieni.
Poftă bună!