Dezvăluiri

Social-democrații, o nouă lege pentru pensionarea salariaților CEO. Burlan: Am făcut solicitare la Ministerul Muncii pentru că nu știm să interpretăm exact ce spune legea!

Parlamentarii social-democrați pregătesc o nouă lege pentru ca minerii și energeticienii să se poată pensiona la 52 de ani, după ce Legea 197/2021, intrată în vigoare, luna trecută, nu produce efecte. Președintele PSD Gorj, deputatul Mihai Weber, a declarat că a depus, alături de parlamentari ai partidului, o inițiativă legislativă pentru aplicarea legii privind pensionarea anticipată a angajaților care și-au desfășurat activitatea în condiții grele de muncă, pentru că Guvernul nu a dorit să emită un act normativ de urgență prin care să rezolve problema. Daniel Burlan, președintele Directoratului Complexului Energetic Oltenia spune că nici administrația companiei nu știe cu exactitate să interpreteze legea și e de părere că situația trebuie clarificată, însă, în forma în care a fost inițiată legea de către social-democrați, nici aceasta nu va fi aplicabilă, pentru că grupa I de muncă, la care se face referire în proiect, îi privea pe minerii din subteran, care s-au pensionat din CEO.

Salariații CEO, cei care ar fi trebuit să beneficieze de prevederile Legii 197/2021 mai au o speranță, după ce parlamentarii PSD au depus un nou proiect de lege care să lămurească aspectele care fac neaplicabilă legea, intrată în vigoare pe 18 august.

”Pentru că guvernul Cîțu nu a vrut să dea OUG, alături de colegii mei am depus o inițiativă legislativă pentru aplicarea legii privind pensionarea anticipată a angajaților care și-au desfășurat activitatea în condiții grele de muncă”, a precizat deputatul Mihai Weber.

Casele de pensii nu pot aplica legea respectivă, așa că sute de angajați care sperau să se pensioneze cu 13 ani mai devreme, au fost puși degeaba pe drumuri.

Legea este interpretată diferit și de juriștii CEO, iar Daniel Burlan, președintele Directoratului companiei energetice a afirmat, la Tele 3, că și administrația a solicitat un puct de vedere de la Ministerul Muncii pentru a clarifica situația în privința personalului TESA.

”Am citit stenogramele ședințelor din Parlament, am urmărit dezbaterea, în care s-a propus amendamentul domnului Solomon, n-a fost luat în considerare și ca orice lege făcută la repezeală, dă loc la intrepretări. Și noi, administrația suntem în dificultate pentru că nu știm să interpretăm exact ce spune legea cu privire la personalul pentru care trebuie să plătim de aici înainte cotizații pentru condiții speciale. Punând legea pe masă și întrebând un jurist, al doilea jurist, fiecare își spune o părere, doar că atunci când faci niște plăți din bugetul societății și, la un moment dat vine un organ de control și spune de ce l-ai încadrat pe ăla în condiții speciale și ai plătit 8% în plus contribuții, s-ar putea să-ți fie imputabile ție. Avem o orientare, însă problema este la personalul TESA, îl încadrezi sau nu la condiții speciale. Am făcut o solicitare la Ministerul Muncii să ne spună care tipuri de activități sunt asimilate, dacă activitățile auxiliare, cele de la compartimentele economice, de la compartimentele de desfacere, sau altele care prestează activitate în birouri, pot fi încadrate în condiții speciale. Mentenanța, ELCFU, se încadrează. Luna asta trebuie să finalizăm. Situația va trebui clarificată”, a declarat Burlan și a adăugat că neaplicarea legii a creat o stare de dezamăgire în subunități, iar oamenii nu mai sunt atenți în procesul de producție și sunt expuși riscurilor.

Proiectul de lege…

… depus de către social-democrați prevede că ”Pentru a înlătura discriminările create ca urmare a acordării, prin ordonanţe de urgenţă, a beneficiului grupei de muncă pentru alte categorii de activităţi, este necesară completarea Legii nr. 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice, cu modificările și completările ulterioare, în sensul recunoașterii perioadelor anterioare datei de 1 aprilie 2001, ca locuri de muncă încadrate conform legislaţiei anterioare în grupa I de muncă și pentru aceste activități”, după cum se menționează în Nota de fundamentare.

Proiectul trebuie corectat pentru că în forma în care a fost inițiat, nici aceasta nu va fi aplicabil, în cazul în care ar fi adoptat, din cauză că grupa I de muncă se referea la minerii din subteran, care s-au pensionat din CEO, după cum susține Daniel Burlan.

”Până în 2001 am avut grupa II-a, grupa I de muncă, unde personalul a fost încadrat cu niște procente. De atunci și până în 2021, personalul este încadrat și a primit niște avize pentru condițiile deosebite de muncă. Nu va beneficia decât subteranul, însă cei care au lucrat până în 2001 în subteran s-au pensionat”, a conchis șeful CEO.

Claudiu Matei

   

Citește și:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *