Actualitate

Soluția propusă de un reputat medic chirurg din Gorj pentru lipsa medicilor din liniile de gardă

Medicul chirurg gorjean Dragoș Davițoiu, fostul manager al Spitalului „Sf. Pantelimon“ și Spitalului Universitar București, cel mai mare din țară, a explicat de ce medicii pleacă sistemul public și nu mai vor să efectueze gărzi.

„Este o suprasolicitare în sistemul public. Presiunea urgențelor este foarte mare. Nimeni nu vrea să facă întruna gărzi și urgențe. Un medic radiolog din Spitalul Universitar pe ecografie vede în medie cam 80 de pacienți într-o zi, într-o gardă de 24 de ore, pentru care câștigă 700 de lei net. În orice cabinet de policlinică de stat sau privat, timpul minim alocat unei ecografii este de 20 de minute. Cu cele 80 de ecografii, el depășește cele 24 de ore. Sunt cam 27 de ore. În aceste condiții, este normal și legitim să facă 10 sau 20 de ecografii și să câștige de cinci ori mai mult decât o gardă din sistemul public. În plus, pe primele 20 le vede bine, dar la următoarele 60 nu mai dă același randament“, a spus Dragoș Davițoiu.

Acesta propune o redimensionare corectă în sistemul de sănătate din Gorj, pentru că sunt spitale din județ în care medicul de gardă este mult mai puțin solicitat față de un medic din Spitalul Județean de Urgență, iar gărzile din multe spitale nu se justifică: „Soluția ar fi dimensionarea corectă a necesarului de servicii, a gărzilor și a volumului de muncă. Sunt linii de gardă în care medicul de gardă nu apucă să stea jos și să bea un pahar cu apă în Spitalul Județean și sunt alte linii de gardă în care medicul apucă să facă două consulturi. Asta ar însemna mai mulți medici angajați și o analiză pe o anumită zonă în care să se vadă care este necesarul pe o anumită specialitate în spitalele din Gorj, cam ce adresabilitate au liniile de gardă din spitalele din Gorj. De ce să țin șapte linii de gardă pe chirurgie în județul Gorj, pe când doar două sunt solicitate, cele din Spitalul Județean. Hai să facem patru linii de gardă în Spitalul Județean pentru că acolo este încărcarea maximă“, a mai spus apreciatul medic chirurg.

   

Citește și:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *