Președintele Sindicatului Mine Energie Oltenia, Gabriel Căldărușe, a declarat că studiul de adecvanță solicitat de Transelectrica, așteptat pentru luna septembrie, este crucial pentru continuarea activității Complexului Energetic Oltenia.
„Demersuri s-au făcut și, din discuțiile pe care le-am purtat, am înțeles că undeva la mijlocul lunii septembrie o să fie gata acel studiu de adecvanță pe care l-a comandat Transelectrica. Cam acestea ar fi documentele de care este nevoie pentru funcționarea în continuare a Complexului Energetic Oltenia pentru a fi prezentate la Bruxelles”, a declarat Căldărușe.
Liderul sindical a subliniat că, deși au existat întârzieri în realizarea studiului, rezultatele acestuia vor influența demersurile către Comisia Europeană. „În funcție de rezultatele studiului, vor continua demersurile către Comisia Europeană și sperăm ca decizia să fie una cât mai rapidă”, a adăugat Căldărușe. Sindicatele din cadrul CEO au solicitat urgentarea finalizării studiului, considerându-l esențial pentru prelungirea termenelor de închidere a capacităților pe cărbune, în contextul tranziției energetice și al protejării locurilor de muncă din județul Gorj. În paralel, oficialii români, inclusiv ministrul Energiei, Sebastian Burduja, și directorul CEO, Dan Plaveti, au avut întâlniri la Bruxelles cu reprezentanți ai Comisiei Europene, discutând despre posibilitatea prelungirii termenelor de închidere a centralelor pe cărbune, pentru a asigura securitatea energetică a țării și a proteja locurile de muncă.
Așadar, studiul de adecvanță al Transelectrica rămâne un element cheie în procesul de tranziție energetică și în asigurarea unui viitor sustenabil pentru Complexul Energetic Oltenia.