Social

Subvenție nouă pentru anul 2022 încasată de micii fermieri cu atestat de producător

Fermierii din România beneficiază în acest an de ajutorul de minimis pentru producția de usturoi, conform unui proiect de hotărâre de Guvern, afișat pe site-ul oficial al Ministerului Agriculturii, în dezbatere publică. Pentru fermierii persoane fizice, micii fermieri, una dintre condițiile obligatorii pentru încasarea acestei subvenții cu un cuantum de 3.000 de euro/ha este deținerea atestatului de producător valabil până la 31 decembrie 2022.

Potrivit proiectului de act normativ, Schema de ajutor de minimis se acordă întreprinderilor care își desfășoară activitatea în domeniul producției primare de produse agricole, pentru susținerea producției de usturoi.
Beneficiarii schemei de ajutor sunt:

a) Producătorii agricoli persoane fizice care dețin atestat de producător emis în baza Legii nr.145/2014 pentru stabilirea unor măsuri de reglementare a pieței produselor din sectorul agricol, cu modificările și completările ulterioare, valabil pana la 31 decembrie 2022.
b) Producătorii agricoli persoane fizice autorizate, întreprinderi individuale și întreprinderi familiale, constituite potrivit prevederilor Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 44/2008 privind desfășurarea activităților economice de către persoanele fizice autorizate, întreprinderile individuale și întreprinderile familiale, aprobată cu modificări și completări prin Legea nr. 182/2016;
c) Producătorii agricoli persoane juridice.

Valorificarea producției se face în perioada 1 iulie-21 noiembrie inclusiv.

Dovada obținerii producției de usturoi o constituie bonul fiscal/factura/fila/filele din carnetul de comercializare.

Valoarea maximă în euro a sprijinului financiar de ajutor de minimis care se acordă beneficiarilor este de 3000 euro/ha.

Plata se acordă proporțional cu suprafața efectiv cultivată.

Sumele reprezentând ajutoare de minimis se plătesc beneficiarilor într-o singură tranșă, în anul 2022.

Cererea de înscriere în program și documentele se depun după termenul până cel târziu la data de 16 mai inclusiv.

   

Citește și:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *