Stil de viață

Sucul de ţelină stimulează detoxifierea organismului, activitatea rinichilor și îmbunătăţeşte digestia

Rădăcina ţelinei este o adevărată colecţie de substanţe active din punct de vedere terapeutic. Însă, pentru a ne fi eficientă în terapie, ea trebuie consumată cu tot cu coajă, preparată sub formă de suc. Ţelina stimulează detoxifierea organismului, activitatea rinichilor, îmbunătăţeşte digestia şi, totodată, este benefică pentru sistemul cardiovascular.

Aritmie cardiacă
Datorită conţinutului foarte ridicat de potasiu şi magneziu, ţelina are calităţi puternice de stabilizare a ritmului cardiac. De altfel, această plantă este recomandată în toate afecţiunile inimii, având efecte uşor coronaro-dilatatoare, prevenind depunerile de aterom pe vasele de sânge care alimentează inima, ajutând la reducerea edemelor celor cu insuficienţă renală.

Hipertensiune
Studiile arată că butilftalida, un compus descoperit recent în ţelină, scade puternic tensiunea arterială, prin dilatarea şi relaxarea vaselor sanguine. Acest ”medicament” natural are efecte pe termen lung. O cură de scurtă durată (şapte zile), în care se consumă o sută de mililitri de suc de ţelină pe zi, are efecte care pot dura şi trei săptămâni, producând o scădere a tensiunii arteriale.

Calculi renali
Sărurile de potasiu şi magneziu conţinute în rădăcina de ţelină fac din ea un excelent diuretic, eficient pentru eliminarea calculilor renali, mai ales ai celor de mici dimensiuni. Frunzele şi rădăcina de ţelină conţin principii antiinflamatoare renale, contribuind astfel la prevenirea formării calculilor.
Se recomandă curele de 2 săptămâni, timp în care se administrează în fiecare zi câte 100 de mililitri de suc de rădăcină şi frunze (obţinut prin centrifugare).

Bronşită, tuberculoză, pneumonii
Având proprietăţi antispastice, bronşice, antibiotice, emoliente şi expectorante, rădăcina de ţelină este folosită în medicina tradiţională europeană şi asiatică contra afecţiunilor bronşice şi pulmonare. Ţelina crudă nu trebuie să lipsească de la masa celor cu tuberculoză pulmonară sau cu pneumonie, deoarece stimulează imunitatea, inhibă înmulţirea bacteriilor, reduce transpiraţiile nocturne şi calmează tusea.

Obezitate
Cura cu suc de ţelină, din care se consumă 50 de mililitri înainte de fiecare masă, este un adevărat elixir în tratarea supragreutăţii. Are efecte diuretice, facilitând eliminarea excesului de apă din ţesuturi şi ajutându-ne la controlul apetitului alimentar. Atât rădăcina de ţelină, cât şi ţelina verde, consumate zilnic (40-70 de grame), reduc reactivitatea la stres, fiind de mare ajutor pentru combaterea aşa-numitelor „accese de foame”, scrie formula-as.ro.

Reumatism
Rădăcina de ţelină are efecte de ameliorare evidente în mai toate formele de reumatism, de la cel infecţios la cel cu fenomene degenerative. Se recomandă o cură de 3-4 săptămâni cu suc din rădăcini (100-150 ml pe zi), consumat pe stomacul gol, în combinaţie cu suc de morcov. Este eficace şi salata de ţelină crudă.

   
Sursă
click.ro

Citește și:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *