Recalcularea pensiilor va reprezenta un moment de cumpănă pentru alegerile parlamentare și mai ales pentru cele prezidențiale. Dacă pentru unii recalcularea pensiilor a fost mumă, cum se spune în popor, pentru alții a fost ciumă. Politicienii din România au preluat trendul internațional au adoptat foarte repede formula muncii până la moarte și creșterea vârstei de pensionare. Sigur că specialii au sărit din schemă ca de fiecare dată pentru că politicienilor le e frică de pușcărie, de procurori și de judecători. Nu va îndrăzni vreun politician să umble vreodată la pensiile speciale din România. Prin urmare, vor existat mereu pături favorizate.
Revenind la schimbarea de paradigmă propusă de sistemul public de pensii: adică mai mulți ani în câmpul muncii și cât mai puține condiții speciale, deosebite, grele, foarte grele, imposibile, mortale. Pentru că actualul sistem îi favorizează pe cei care lucrează 50 de ani la un magazin de pufuleți și mai puțin pe cei care lucrează 15 ani într-o mină de uraniu.
Ideea de la care s-a pornit în schimbarea paradigmei este că nu mai sunt bani, că sistemul de pensii nu va mai fi sustenabil. Adică va crește treptat vârsta de pensionare și se vor achita pensii o perioadă mai scurtă de timp. Dacă vârsta de pensionare va fi împinsă până la 70 de ani, să fim serioși că mai mult de jumătate dintre cotizanții la sistemul public de pensii nu vor mai prinde pensii.
Conform presei care citează statisticile oficiale, românii trăiesc, în medie, 72,8 ani, sub media UE care este de 80 de ani. Femeile sunt mai longevive, dar această tendință există în toată Europa. În România, speranța de viață la femei este de 76,6 ani, iar la bărbați de 69 de ani. Cea mai bună calitate a vieții este în regiunea București-Ilfov, unde femeile trăiesc în medie 77 de ani, iar bărbații 70 de ani. În Moldova, cifrele sunt sub media națională, departe de media europeană. În regiunea de nord-est, speranța totală de viață, femei și bărbați, este de 72 de ani. Specialiștii sunt de părere că factorii socio-economici, stilul de trai, dar și lipsa de educație influențează durata vieții, se zice.
Adică mi se pare minunat din punctul de vedere al statului, care nu este ceva abstract, ci prinde viață prin administrație, prin politicieni, că vârsta de pensionare va crește la 70 de ani în viitorul apropiat. Dacă se va menține și speranța de viață la 72,8 ani, atunci un român norocos va mai încasa în viitor 2 – 3 ani pensie și cam gata. Grosul vor românilor care au cotizat la sistemul public de pensii se va afla la cimitir. Acolo nu mai merge poștașul cu pensia, nici pe card nu mai intră, nimic. Prin urmare, este un sistem tot mai convenabil pentru stat și defavorabil pentru beneficiar. Așadar, viitorul nu sună deloc bine pentru viitorii pensionari și pentru condiția bătrânilor în România.
Apoi ce vină au salariații care au cotizat la sistemul de pensii și le-au fost reținute contribuțiile, că statul nu le mai poate plăti pensiile și caută tot felul de formule să îi fenteze. Sigur că trebuie admis faptul că s-au reglat și multe deficiențe și oamenii au primit și creșterile de pensii pe care le așteptau de mulți ani. Dar mai sunt și un milion de pensionari care au pensiile tăiate. Mă rog, rămân cu ele în plată. Și ar mai fi vreo 200.000 de pensii care vor fi înghețate ani de zile de acum încolo. Și mai este categoria multor pensii calculate greșit. Asta în contextul în care programul de calcul al pensiilor ar fi costat 130 de milioane de euro. Ce de bani! De la creion și hârtie s-a ajuns la un soft megascump.
Cert este că pensionarii care au rămas de căruță la recalculare, plus cei cărora nu le vor mai crește pensiile în viitor, se vor răzbuna la alegeri. Iar un milion de alegători nu este puțin. Unii ar putea să speculeze ce partide vor avea de suferit din acest punct de vedere? Cele aflate la putere! Ce mai pot face PSD și PNL? PSD a dres-o rapid că pensiile nu vor scădea, ci vor rămâne cele în plată. Ce te faci însă că înghețarea pensiilor, că nu pe pui cu softul! Ăla bate hârtia și creionul. Dacă nu acceptă inițiala tatălui, de exemplu, te lasă cu pensia necalculată. Softul nu știe că mai sunt și alegeri și ar trebui să fie și el mai „flexibil”.