Actualitate

Tânăr din Gorj, în paginile unei cunoscute publicații de arheologie

Descoperirea uluitoare făcută, în această primăvară, de către un tânăr amator de arheologie cu ajutorul unui aparat de detecție a fost prezentată într-o cunoscută publicație internațională de istorie.

Gabriel Betej a descoperit șapte brățări tracice din aur vechi de 3.200 de ani, care erau legate cu o sârmă tot din aur.

Povestea descoperirii sale, una dintre cele mai importante la nivel național, a fost prezentată de publicația „Ancient pages“.

Gabriel Betej a luat detectorul și a plecat într-o pădure din apropierea locuinței din comuna Prigoria. După nici zece minute, în apropierea unui pârâu și a unor deșeuri aruncate în acel loc, a detectat obiectele din aur.

„Este o pasiune de câțiva ani. Am ieșit cu detectorul, sâmbătă după-amiaza. Nu am căutat prea mult. După aproximativ zece minute, am auzit semnal foarte puternic. Am săpat și am găsit aceste brățări din aur. Se aflau cam la 30 de centimetri. Totul ține de noroc și nu e prima dată când merg în zona respectivă. Le-am găsit lângă un pârâu plin de gunoaie. Este aproape de casă și la câteva sute de metri de sediul Primăriei Prigoria. Nu pot să exprim în cuvinte ce am simțit. Am intrat puțin în panică. Șocul a fost imens. Am crezut, inițial, că este vorba de un capac sau o cutie de conserve. Semnalul a fost foarte puternic“, a povestit acesta.
Brățările erau bine conservate. Acestea fac parte din categoria Tezaur.

   

Citește și:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *