Ultima oră

Tentativă de evadare inspirată din filmul Prison Break la un penitenciar din România

Doi deținuți închiși la Penitenciarul Aiud au pus la cale o evadare ca-n filme. Și-au notat planul într-un caiet și au început să spargă zidul clădirii cu ajutorul unui picior de la un scaun.

Similar cu secvențe din filmul Prison Break, cei doi aveau notat într-un caiet planul de evadare, schița locurilor văzute de la fereastră, dar și timpul estimativ necesar pentru a parcurge distanța până la gardul exterior.

„În fapt, la data de 9.07.2020, cei doi inculpați, persoane private de libertate în Penitenciarul Aiud, aflați în executarea pedepsei, au încercat să evadeze, prin ruperea polistirenului de pe tavanul camerei de detenție E 5.16, din colțul tavanului, cu un picior pe care l-au rupt de la un scaun.

În geanta unuia dintre deținuți a fost identificat un caiet cu numele lui, în care era desenat, pe două pagini, un plan de evadare și schița locurilor pe care aceștia le vedeau de la fereastra camerei E5.16, fiind scrise și minutele aproximative pentru a parcurge distanța de la cameră, până la gardul exterior”, se precizează în rechizitoriul procurorilor.

Cei doi deținuți, Mihail Tiberius C și David H., vor fi judecați pentru tentativă de evadare și distrugere. Penitenciarul Aiud a arătat că nu se constituie parte civilă în cauză, dar nici nu și-a retras plângerea prealabilă pentru fapta de distrugere.

Primul deținut ispășea o condamnare la 3 ani și 2 luni de închisoare pentru furt calificat, fiind în prezent eliberat din penitenciar. Și al doilea deținut este liber în prezent, el executând o pedeapsă de 2 ani și 10 luni, tot pentru furt.

Dosarul a trecut, la Judecătoria Aiud, de etapa camerei preliminare. Instanța a constatat, în 14 noiembrie 2023, legalitatea administrării probelor şi a efectuării actelor de urmărire penală al Parchetului de pe lângă Judecătoria Aiud și a dispus începerea judecății.

Tentativa de evadare poate fi pedepsită cu închisoare până la trei ani, iar distrugerea se pedepsește cu închisoarea până la doi ani.

   

Citește și:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *