Dezvăluiri

ULTIMUL ȘMEN! La Inspectoratul Școlar s-a „pierdut” o contestație trimisă pe mail! Procurorii sunt singurii care o pot găsi!

Suspiciunile de fraudă la proba interviu a concursului de ocupare a posturilor de directori și directori adjuncți la unitățile de învățământ din Gorj sunt alimentate, aproape zilnic, de întâmplări, cel puțin bizarre, dar care frizează, grosolan, penalul, prin care unii candidați sunt eliminați din cursă, fără drept de contestație, doar pentru a fi menținuți în funcții actualii directori, numiți de PNL, la începutul acestui an, dar care și-au dovedit incapacitatea de a conduce școlile din județ și au eșuat încă de la proba scrisă a concursului. Inspectoratul Școlar Județean (ISJ) Gorj se face că nu-i găsește contestația depusă în termen, conform metotologiei, de către Liviu Sgaibă, singurul candidat rămas în cursa pentru ocupare postului de director al Liceului Tehnologic Turburea, pentru a putea fi menținută în funcție liberala Ana Cristina Motorga, care n-a trecut nici de proba scrisă a concursului. Cazul e deja de competența organelor judiciare care, dacă intră pe firul problemelor de la aceste concursuri, e posibil să plece din sediul inspectoratului școlar și cu câțiva din cei implicați, pentru a fi audiați.

Unde-i contestația?

Liviu Sgaibă a susținut proba de interviu în data de 16 noiembrie, iar în urma punctajului obținut, (6,80) nemulțumit fiind și considerându-se nedreptățit, a vrut să depună contestație în aceeași zi, însă în informarea publicată în secțiunea dedicată special Concursului de ocupare a funcțiilor de directori și directori adjuncți la unitățile de învățământ din județ pe portalul ISJ Gorj se regăsea modelul de contestație însă nu și procedura de depunere a contestației. Sgaibă a decis să aștepte până în următoarea zi, hotărât fiind să meargă la sediul ISJ Gorj pentru a depune contestația, numai că, pe 17 noiembrie, a apărut și procedura de depunere a contestației pentru proba de interviu și adresa de e-mail la care aceasta trebuia depusă. În aceeași zi, deci în termen legal, Liviu Sgaibă a depus contestația, urmând cu strictețe pașii din procedura afișată pe site-ul ISJ și a solicitat în email-ul transmis să i se confirme primirea acesteia sau să i se transmită numărul de înregistrare. Neprimind ce solicitase, a revenit, în ziua următoare, pe18 noiembrie, cu rugămintea de a i se transmite numărul de înregistrare al contestației sau să i se confirme primirea, ceea ce, din nou, nu s-a întâmplat.

Miercuri, 24 noiembrie, Sgaibă a vizionat, pe internet, o emisiune a postului local de televiziune TELE 3 la care inspectorul școlar general Dana Constantinescu participase, în urmă cu două zile, și în care afirmase că pretendentul la postul de director al Liceului Tehnologic Turburea nu ar fi depus contestație pentru proba de interviu.

”Urmare a acestui fapt, în dimineața zilei de 25 noiembrie am depus, la ISJ Gorj, o sesizare în care a adus la cunoștință doamnei inspector școlar general faptul că am depus contestație pentru proba de interviu, că am solicitat de două ori numărul de înregistrare al contestației sau confirmarea primirii și nu am primit niciun răspuns. Bineînțeles am solicitat, din nou, chiar în acea sesizare, un răspuns oficial în care să mi se precizeze numărul de înregistrare al contestației sau confirmarea primirii(a treia oară)”, susține Sgaibă.

În loc să primească un răspuns acesta a fost sunat de către un inspector școlar general adjunct, pentru a-l ruga să-i transmită dovada depunerii contestației, adică print screen-ul transmiterii e-mailului, motivând că vrea să-i fie mai ușor în căutarea acelui email.

Solicitarea inspectorului școlar general adjunct pare cel puțin bizară, în contextual în care, după 8 zile de la depunerea contestației ar fi trebuit să știe cu certitudine dacă aceasta a fost depusă sau nu contestația.

Mai mult, în tot acest timp, comisia județeană de organizare și desfășurare a concursului de directori 2021 ar fi trebuit să încarce pe platformă deja, toate documentele și înregistrarea audio-video a probei de interviu susținută de Sgaibă, în vederea reevaluării în alt județ, așa cum prevede metodologia.

În mod evident, lui Liviu Sgaibă îi este încălcat, chiar de la vârful ISJ Gorj, dreptul la depunerea contestației, scopul fiind acela de a putea fi menținută în postul de director Ana Cristina Motorga, cea care a picat încă de la proba scrisă a concursului.

Totul pentru Motorga

Trebuie spus că Ana Cristina Motorga este membru PNL, al cărei vicepreședinte la organizația județeană este chiar inspectorul general școlar Dana Constantinescu, iar concursul a mirosit a șmen încă de la început, când a fost înlocuit, fără temei, reprezentantul consiliului profesoral din comisia de evaluare a probei de interviu, chiar în dimineața susținerii probei de către singurul candidat pentru funcția de director a Liceului Tehnologic Turburea, Liviu Sgaibă.

Inițial, directoarea în funcție a liceului, Ana Cristina Motorga, încercase să influențeze votul profesorilor în cadrul ședinței consiliului profesoral , în urma căreia trebuiau transmiși ISJ Gorj cei doi reprezentanți. Trebuie menționat faptul că biletul de vot al acesteia a fost nul, adică directoarea nu a votat niciun membru pentru comisia de evaluare, după cum singură a afirmat în plină ședință a Consiliului de administrație al Liceului din Turburea, ignorând așadar solicitările ISJ Gorj, regăsindu-se printre biletele de vot încă 12 voturi albe, exact ca cel al directoarei, la început, deoarece votul s-a reluat.

În urmă cu câteva zile, Universitatea ”Constantin Brâncuși” din Tg-Jiu și-a retras cadrele didactice desemnate să facă parte din comisiile de evaluare la proba interviu tocmai din cauza unor suspiciuni de fraudă la aceste concursuri.

Articole asemănătoare:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *