Ultima oră

Un poliţist de la Antidrog Bucureşti a fost prins când îi sfătuia pe traficanţi cum să mute kilograme de heroină

Un poliţist de la Antidrog Bucureşti a fost arestat pentru 30 de zile, după ce a fost prins când îi sfătuia pe traficanţi cum să mute kilograme de heroină fără să fie prinşi şi îi informa despre anchetele care îi vizau.

„La datele de 08 și 09.05.2023, procurorii Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism – Structura Centrală au dispus reținerea pentru o durată de 24 ore a trei inculpați, cercetați pentru săvârșirea infracțiunilor de constituire a unui grup infracțional organizat, trafic de droguri de mare risc, luare de mită, dare de mită, favorizarea făptuitorului, divulgarea informațiilor secrete de serviciu sau nepublice, accesul ilegal la un sistem informatic și conducere a unui vehicul având dreptul de a conduce suspendat.

În cauză s-a reținut faptul că, în cursul anului 2022, a fost constituit un grup infracţional organizat în scopul săvârşirii infracţiunii de trafic de droguri de mare risc.

În vederea realizării scopului grupului infracțional organizat, membrii acestuia au organizat și coordonat tranzacții repetate cu droguri de mare risc (heroină).

După ce intrau în posesia drogurilor, heroina era pregătită pentru vânzare (fiind amestecată cu diferite substanțe, în vederea obținerii unor profituri cât mai mari) și, ulterior, comercializată în municipiul București, doar unor persoane în care membrii aveau deplină încredere.

În cursul urmăririi penale, la data de 15.04.2023, a fost identificat și indisponibilizat un transport de aproximativ un kilogram de heroină.

Cu privire la unul dintre inculpații reținuți în cauză, având calitatea de ofițer de poliție judiciară, s-a reținut că, în perioada noiembrie 2022 – aprilie 2023, a sprijinit grupul infracțional organizat prin acțiuni și inacțiuni.

În concret, în luna martie 2023, acesta a comunicat unuia dintre liderii grupului infracțional organizat faptul că este cercetat într-un dosar penal, transmițând atât obiectul dosarului, cât și persoanele vizate de respectiva cauză, sfătuindu-l cu privire la modalitatea în care să acționeze pentru a evita tragerea la răspundere penală.

În luna aprilie 2023, deși a luat cunoștință despre săvârșirea infracțiunii de trafic de droguri având ca obiect cantitatea de aproximativ un kilogram de heroină, nu a luat măsurile necesare, potrivit atribuțiilor de serviciu, într-un dosar pe care îl avea în instrumentare, acordând sfaturi celorlalți doi inculpați cu privire la modul în care trebuie să acționeze pentru a evita tragerea la răspundere penală.

În cursul lunii martie 2023, inculpatul a divulgat, fără drept, informații nepublice, obținute prin accesarea bazelor de date, accesând, fără drept, sistemele informatice pe care sunt stocate bazele de date ale Ministerului Afacerilor Interne.

În realizarea aceleiași rezoluții infracționale, la sfârșitul lunii martie 2023, a primit de la liderul grupului infracțional organizat mai multe bunuri și, la data de 22.04.2023, a acceptat promisiunea acestuia de a-i da un telefon mobil, pentru a-l avertiza (prin divulgarea de informații cunoscute în virtutea atribuțiilor de serviciu), a-l proteja (prin neîndeplinirea atribuțiilor de serviciu în cauze penale care îl priveau sau în cauze penale care priveau persoane din anturajul acestuia, aflate în instrumentarea sa) și a-l favoriza (prin sprijinul acordat în scopul împiedicării sau îngreunării cercetărilor în cauze penale care îl priveau sau în cauze penale care priveau persoane din anturajul acestuia și în scopul împiedicării tragerii la răspundere penală), în legătură cu activitățile de trafic de droguri de mare risc desfășurate de acesta și ceilalți membri ai grupului infracțional din care acesta făcea parte.

La data de 09.05.2023, judecătorul de drepturi și libertăți din cadrul Tribunalul București a dispus măsura arestului preventiv, pentru o perioadă de 30 de zile, față de cei trei inculpați”, se arată într-un comunicat al DIICOT.

   

Citește și:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *