Curiozități

Un templu al zeiței Afrodita, vechi de 2.500 de ani, a fost dezgropat în Turcia

Zeița greacă a iubirii și fertilității a avut un cult popular la acea vreme. Un templu antic folosit de adepții cultului acestei zeițe grecești a fost găsit în vestul Turciei.

O echipă de cercetători turci a descoperit templul vechi de 2.500 de ani care o cinstea pe Afrodita – vechea zeiță greacă a iubirii, frumuseții, plăcerii, pasiunii și procreației – aflată deasupra solului pe peninsula Urla-Çeșme, a informat Agenția Anadolu din Turcia.

Echipa a găsit o bucată dintr-o statuie care înfățișează o femeie și o figură a unui cap de femeie din teracotă printre rămășițele templului, care datează din secolul al V-lea î.e.n. În jurul templului este o inscripție care scrie: „Aceasta este zona sacră”, a declarat pentru Hürriyet Daily News Elif Koparal, arheolog la Universitatea de Arte Plastice Mimar Sinan din Turcia.

Ce au descoperit oamenii de știință, în urma săpăturilor arheologice

Din descoperiri, Koparal și echipa de cercetători au dedus că ruinele erau rămășițele unui templu dedicat Afroditei și că trebuie să fi existat un cult dedicat ei în regiune. „Afrodita era un cult foarte obișnuit la acea vreme”, a spus Koparal.

Poetul grec timpuriu Hesiod a scris că Afrodita s-a născut din spuma albă produsă de organul genital tăiat al lui Uranus, personificarea cerului, după ce fiul său Cronus i-a aruncat în mare, potrivit Encyclopedia Britannica.

Deși venerată și ca o zeiță a mării și chiar a războiului, Afrodita a fost în primul rând asociată cu dragostea și fertilitatea. Prostituatele o considerau pe Afrodita drept protectoarea lor, iar cultul ei public era foarte popular în Grecia antică.

Peninsula din vestul Turciei de azi, unde a fost găsit templul, este cunoscută pentru așezările antice și cercetările arheologice care au avut loc acolo începând cu 2006. Koparal și echipa ei au descoperit pentru prima dată urme ale templului în 2016, conform celor de la Live Science.

Ce spun cercetătorii despre această descoperire istorică

„Nu este obișnuit să găsești un templu în timpul unui sondaj de suprafață”, a spus Koparal. Studiile de suprafață implică mersul pe jos în timp ce înregistrezi, cartografiezi și colectezi artefactele întâlnite. Cercetând astfel o suprafață de aproximativ 16.200 de metri pătrați (1.600 de metri pătrați) în acest mod, echipa a găsit 35 de așezări umane preistorice, inclusiv 16 datând din epoca neolitică.

Datorită acestei analize, a fost descoperită o rețea socială și economică semnificativă. Templul și restul siturilor istorice vor trebui să fie protejate de vânătorii de comori din zilele noastre și de urbanizare. Din fericire, echipa cooperează cu localnicii pentru a ajuta la paza acestor comori arheologice.

   

Citește și:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *