Stil de viață

Unghiile sunt adevărați indicatori ai afecţiunilor corpului uman

Unghiile blochează pătrunderea în organism a virusurilor şi bacteriilor şi vă sunt de mare folos atunci când realizaţi activităţi care presupun motricitate fină. Totodată, unghiile sunt şi indicatori ai afecţiunilor corpului uman. Dacă observaţi modificări considerabile în structura, culoarea, textura şi forma lor, consultaţi un medic.

Unghii aspre
Duritatea, însoţită de spargerea marginii unghiilor e o afecţiune des întâlnită, în special în cazul femeilor. De obicei, sfărâmarea nu ascunde boli subiacente, ci vine pe seama expunerii mâinilor la umeziri şi uscări repetate, dar şi a folosirii excesive a detergenţilor. Totodată, mai poate fi pusă şi pe seama avansării în vârstă. Alte cauze ale unghiilor aspre pot fi: anemia, anorexia, bulimia, malnutriţia sau tulburări ale glandei tiroide.

Unghii cu crestături
Liniile orizontale sau verticale apar, în general, la o vârstă înaintată. De obicei, crestele verticale sunt inofensive câtă vreme nu sunt însoţite de alte simptome, cum ar fi schimbarea culorii. În cele mai multe dintre cazuri, ele se formează din cauza deficitului de fier. Pe de altă parte, crestele orizontale ar putea indica o afecţiune subiacentă, precum o boală renală, care va opri creşterea unghiei până nu o veţi rezolva.

Unghii moi
Unghiile devin moi şi se pot îndoi cu uşurinţă atunci când sunt expuse îndelung la umiditate şi substanţe chimice. Ele pot fi asociate, de multe ori, cu un deficit de vitamine B, calciu, fier sau acizi graşi. Discutaţi cu un specialist şi investigaţi dacă există carenţe în organismul dumneavoastră.

Unghii exfoliante
Unghiile se pot exfolia din mai multe motive. Spre exemplu, acest lucru se poate întâmpla din cauză că le folosiţi ca instrumente în activitiţile de zi cu zi, când aplicaţi asupra lor presiuni repetate sau când descojiţi oja de pe ele. De asemenea, exfolierea ar putea fi cauzată de o deficienţă de fier. Încercaţi să adăugaţi în alimentaţie produse bogate în fier precum carne de vită, spanac, linte, gălbenuş de ou, sfeclă roşie sau năut. De asemenea, la recomandarea specialistului, folosiţi suplimente alimentare.

Unghiile îngălbenite
De cele mai multe ori, unghiile se pot îngălbeni din cauza unei infecţii fungice pe care aţi dobândit-o în urma utilizării acetonei şi a ojelor. Pe măsură ce infecţia avansează, unghiile se pot îngroşa şi sfărâma. Pentru început, încercaţi o manichiură naturală şi folosiţi produse farmaceutice pentru a îndepărta infecţia. În cazuri rare, unghiile galbene pot indica afecţiuni tiroidiene, boli pulmonare, diabet sau psoriazis.

Absenţa lunulei
Lunula este semiluna albă, ascunsă sub fiecare cuticulă. Absenţa ei poate să nu însemne nimic însă, în acelaşi timp, poate să indice anemie, malnutriţie sau depresie. Dacă aveţi şi manifestări precum anxietate, stări de ameţeală, tulburări de greutate sau pofte neobişnuite, consultaţi un medic, scrie farmaciata.ro.

   
Sursă
click.ro

Citește și:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *