Dezvăluiri

Unul dintre cei mai cunoscuți afaceriști din Gorj vrea să-și închidă afacerea. ”Ne așteptăm, dintr-o zi în alta, să punem lacătul pe fabrică!”

Scumpirile la energie electrică, gaze naturale și materii prime, dar mai ales lipsa de intervenție a statului pentru a susține mediul de afaceri și, implicit, locurile de muncă, îi determină pe unii antreprenori să restrângă activitatea sau chiar să renunțe la business. Ion Pau a investit câteva milioane de euro, în ultimii ani, în fabrica de mobilă pe care o deține în Tg-Jiu. Societatea sa, Koncord Trans SRL, produce mobilă din lemn masiv, sub marca ”Reinart”, și întreaga producție este exportată în Germania. Utilajele fabricii consumă în jur de 100.000 de kw, lunar, iar scumpirea energiei electrice i-au perturbat serios afacerea.

Firma Koncord Trans SRL și-a început activitatea în domeniul prelucrării lemnului masiv, în urmă cu 24 de ani, și a devenit, relativ repede, exportator de panouri din cherestea. Ulterior, omul de afaceri Ion Pau și-a dezvoltat afacerea și a cumpărat utilaje de ultimă generație pentru fabricarea mobilei. Anul trecut, societatea a derulat afaceri de 2 milioane de lei și a avut în jur de 70 de salariați, potrivit datelor publicate de Ministerul Finanțelor.

Scumpirile la gaze naturale, energie electrică și materii prime l-au făcut însă pe afaceristul gorjean să se întrebe dacă mai poate fi rentabil businessul și chiar să se gândească să pună lacătul pe ușa fabricii.

”Gazul s-a scumpit cu 240%, într-un an, energia electrică s-a scumpit cu 90%. O firmă care face o producție de un milion și ceva de lei, să-ți vină factura de 12-13% din totalul costurilor, ce șanse mai ai să mai lucrezi? Zero șanse! Ne așteptăm, dintr-o zi în alta, să punem lacătul pe fabrică. Nu știu dacă voi face față, pentru că în perioada rece costurile cu energia cresc, deoarece trebuie încălzite toate spațiile, costurile cu gazul cresc”, a declarat afaceristul pentru Digi24.

Tot mai mulți oameni de afaceri spun, în ultima vreme, că guvernanții nu au adoptat măsuri pentru sprijinirea mediului de afaceri și, în acest fel, pentru a proteja locurile de muncă și se gândesc să renunțe la businessuri.

”Sunt majoritatea produselor la care prețul a crescut cu 100%. Aș da exemplu placajul, bușteanul, peste sută la sută. Nu poți, într-o țară în care ai producție foarte mare de masă lemnoasă, lemnul bun, lemnul de lucru, să-l tai și să-l faci lemn de foc. M-am gândit de mai multe ori să renunț la afacere. Sigur că, nu poți face o afacere pe pierdere”, a conchis Pau.

   

Citește și:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *