Ultima oră

Verifică-ți biletul de vacanță! Un mare turoperator european intră în insolvenţă

Un mare turoperator european a depus luni cererea de intrare în insolvenţă la un tribunal regional din Munchen, precizând că face eforturi intense pentru a garanta că sejururile începute vor putea fi încheiate, informează AFP.

FTI Group are aproximativ 11.000 de angajaţi la nivel mondial şi oferă sejururi în peste 40 de destinaţii din întreaga lume, inclusiv prin cele 10.000 de agenţii partenere din Germania. În exerciţiul financiar 2022/23, FTI a raportat vânzări anuale de aproximativ 4,1 miliarde de euro.

În pofida ofertei de preluare lansată în luna aprilie de un consorţiu de investitori, nivelul rezervărilor a rămas cu mult sub aşteptări, a explicat grupul FTI. În paralel, furnizorii au cerut plata anticipată, ceea ce a antrenat o nevoie crescută de lichidităţi care nu a putut fi acoperită. În aceste condiţii, insolvenţa a devenit inevitabilă, a precizat al treilea touroperator european după liderii TUI şi Der Touristik.

„Vor fi întreprinse eforturi susţinute pentru a garanta că sejururile începute se vor putea termina aşa cum era programat”, se arată într-un comunicat al grupului FTI. În schimb, compania va fii nevoită fie să anuleze fie să finalizeze doar parţial toate călătoriile începând cu data de 4 iunie, ceea ce ar putea afecta mii de călători la începutul sezonului estival.

Viitorul FTI părea asigurat după ce firma a primit ajutoare publice în valoare de aproximativ 600 de milioane de euro în timpul crizei Covid. Ulterior un consorţiu de investitor condus de fondul american Certares a anunţat în luna aprilie că vrea să preia FTI pentru un euro şi să injecteze 125 milioane de euro pentru recapitalizarea firmei. Autoritatea germană din domeniul competiţiei nu şi-a dat încă acordul pentru această tranzacţie. Cu toate acestea, guvernul de la Berlin nu a dorit să acorde noi ajutoare financiare pentru FTI în cursul negocierilor care s-au derulat în ultimele zile.

Ministerul german al Economiei a calificat insolvenţa drept un eveniment „tragic”, dar a adăugat că nu poate oferi noi ajutoare.

Pentru despăgubirea clienţilor FTI, va fi pus în funcţiune un fond de protejare a călătorilor, care a fost creat de sectorul turismului în anul 2021 după falimentul turoperatorului britanic Thomas Cook şi a subsidiarei sale germane.

   

Citește și:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *