Dezvăluiri

Viață la limită! Ce salarii încasează angajații de la Carrefour și Bornetze!

Salariații rețelei de supermarketuri Carrefour se plâng de salariile extrem de mici pe care le încasează. Angajații spun că o parte dintre ei au ales să plece, după ce au încasat, uneori mai puțin decât salariul minim net pe economie. Și salariații de la producătorul de componente auto care activează pe platform industrial Rostramo se plâng de salariile mici și condițiile de lucru. Angajatorul Bornetze SRL i-a anunțat pe salariați că începând cu 1 iulie se va trece la program de 9 ore, iar pentru o oră lucrată suplimentar vor primi 25 de lei.

Angajații Carrefour afirmă că nivelul salarial extrem de scăzut determină fluctuații importante de personal, adică mulți au decis să plece și să-și caute alt job, după ce au primit salariu, uneori, chiar și sub pragul minim pe economie.

”Jumătate dintre angajați primesc în jur de 2.000 de lei, la care se adaugă 700 de lei tichete de masă. La Tg-Jiu au fost angajați care dacă nu au muncit cel puțin un weekend au fost remunerați cu puțin peste 1.800 de lei, net. Oricum, sporul pentru munca în zilele de sâmbătă sau duminică este de doar 17 lei net pe zi lucrată”, a povestit unul dintre salariații supermarketului situat în mallul din Tg-Jiu.

Acesta susține că personalul e subdimensionat, în comparație cu volumul de muncă, iar pe siteul companiei, pentru punctele de lucru din Tg-Jiu nu este scos niciun loc vacant pentru angajare. De aceea se ajunge în situații ca cei care lucrează la casă să fie în imposibilitatea de a avea liber câteva minute pentru a mânca sau pentru a merge la toaletă.

Trebuie reamintit faptul că, în urmă cu trei luni, angajații retailerului francez au protestat în țară. 200 dintre aceștia au pichetat, timp de 2 ore, sediul companiei din Capitală, în semn de protest față de decizia managementului de a nu le majora salariile.

Situație e oarecum asemănătoare și la producătorul de component auto Bornetze SRL. Angajații susțin că sunt plătiți cu salariul minim pe economie, adică 2.079 de lei și spun că au fost anunțați că, începând cu 1 iulie vor trece la program de 9 ore, în două schimburi: 06,00 – 15,00 și 15,00 – 24,00.

Angajatorul le-a comunicat faptul că orele suplimentare se vor plăti dublu, adică o oră pe zi / 5 ore pe săptămână / 20 de ore pe lună, și vor fi remunerați cu 25 de lei/oră, în total 500 de lei, lunar, iar pentru două ore la schimbul 2 se va plăti spor de noapte.

Salariații nemulțumiți afirmă că vor sesiza ITM. Aceștia susțin că la finele anului trecut, firma invoca faptul că nu are comenzi, iar unii dintre ei au fost puși să semneze demisiile și să primească trei salarii, fără dreptul de a intra, ulterior, în șomaj.

 

   

Citește și:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *