Actualitate

Vor deveni jocurile e-sports un element important al sporturilor în România?

Pexels

Termenul e-sports se referă la sporturile din mediul online, unde există echipe de jucători care concurează pentru a-și arăta tehnicile si aptitudinile de joc alături de coechipieri cu scopul de a câștiga diverse competiții. Datorită digitalizării și diversității de activități apărute pe platformele online, aceste jocuri au atras diverse categorii de public, în special pasionații de sporturi.

Prin urmare, au apărut o varietate de competiții și campionate sportive care au reușit să strângă atât milioane de jucători, cât și un public susținător care să încurajeze echipele lor preferate sau jucătorii talentați.

Evoluția jocurilor e-sports atrage atenția investitorilor

Deoarece există interes pentru acest gen de divertisment mulți investitori au fost atrași să sponsorizeze astfel de competiții. Ne referim în special la companiile tech, iar pe plan european cele mai multe companii care au ales să devină investitori provin din domenii sau industrii apropiate și ne referim atât la producătorii de componente pentru platformele pe care sunt lansate aceste jocuri, cât și la producătorii echipamentelor necesare acestor tipuri de jocuri.

De asemenea, investitori ai sporturilor clasice precum producători de automobile, diverse firme medicale, producători de băuturi carbogazoase sau energizante, văzând creșterea în popularitate, au beneficiat de accesul către un nou tip de public și au început să susțină această industrie.

Extinderea către alte domenii

Industria sporturilor clasice este cunoscută pentru pasionații de adrenalină care doresc să-și susțină echipa preferată sau sa anticipeze rezultatul competiției. Astfel a apărut, similar jocurilor clasice precum Sweet Bonanza Slot, dorința de a miza pe jucătorul sau echipa care va urma să câștige. S-au dezvoltat întregi platforme care să le permită susținătorilor să-și aleagă preferații, iar plasarea de pariuri pe rezultatele evenimentelor e-sports a reușit să aducă un plus de entuziasm pentru spectatori.

Desigur, ca în orice industrie, s-a adus în atenție impactul asupra integrității acestor competiții deoarece au existat voci care și-au exprimat îngrijorarea cu privire la potențialul de aranjare a meciurilor. Guvernul României însă, a luat măsuri în abordarea acestor preocupări, implementând măsuri pentru asigurarea fair play-ului și protejarea jucătorilor și a telespectatorilor de riscurile asociate pariurilor nereglementate.

Pexels

Dezvoltarea competițiilor e-sports în România

În general, cele mai importante evenimente e-sports sunt organizate de însăși compania care deține aceste jocuri. Un exemplu sugestiv în acest sens este Valve Corporation, dezvoltator și proprietar al jocului Dota 2 și francizei Counter-Strike. În București a fost organizat campionatul mondial al jocului Dota 2 cu evenimentele Tier 1, Tier S sau S+.

Jucătorii profesioniști, pe lângă premiile câștigate, pot primi de asemenea salarii de la echipele din care fac parte. Aceste evenimente sunt transmise live de către companii mari de streaming precum Twitch.tv sau YouTube Gaming.

 

Campionatul Mondial E-sports susținut la Iași

În august 2023, la Iași, a fost susținut Campionatul Mondial de Esports, unde au participat în jur de 700 de jucători profesioniști din toate colțurile lumii. Jucătorii au concurat pentru titlul de campioni mondiali, iar România a avut ocazia să găzduiască vizitatori din aproximativ 120 de țări.

Competiția a fost acerbă și a strâns milioane de vizualizări, reușind să unească oameni pasionați care să lucreze către un scop comun și să obțină victoria într-un domeniu care a revoluționat campionatele de jocuri sportive într-un mod diferit de cel clasic, cunoscut până acum.

Important de reținut

În concluzie, jocurile și campionatele eSports au devenit incontestabil parte a sporturilor din România, remodelând peisajul sportiv al acesteia și captivând un public variat și investit în aventurarea către noi direcții. S-a reușit o asociere prosperă între o comunitate de jocuri, infrastructura îmbunătățită și sprijinul financiar din partea sponsorilor care au propulsat sporturile în prim-planul scenei sportive din România, precum și deschiderea către noi orizonturi.

Pe măsură ce România continuă să îmbrățișeze dezvoltarea, vom asista la modul în care acest sector dinamic și în evoluție se integrează și mai mult în cultura sportivă a țării.

Citește și:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *