Actualitate

Vrea ca mineritul să aibă viitor. Ce soluție propune liderul PSD Gorj

Președintele PSD Gorj, deputatul Mihai Weber, vine cu o soluție pentru ca activitatea minieră să continue la Complexul Energetic Oltenia și după închiderea grupurilor pe cărbune.

Toate capacitățile pe cărbune de la Complexul Energetic Oltenia vor trebui închise, până în 2026, potrivit planului de restructurare a companiei. CEO ar trebui să mai rămână doar cu trei grupuri energetice în rezervă de capacitate. Deputatul Mihai Weber vrea ca activitatea carierelor să nu fie oprită. Parlamentarul propune ca lignitul din Gorj să fie scos la vânzare inclusiv în străinătate. “Este o variantă de lucru. Trebuie să luăm în calcul orice scenariu posibil ca să dăm viață carierelor din Gorj, pentru că, în primul rând, ne interesează să conservăm locurile de muncă existente și, de ce nu, această unitate economică să poată să se adreseze și pe piața internă și externă cu lignitul exploatat în cariere. Este un scenariu de lucru să vedem cum putem să intervenim și pe plan legislativ și cu diverse acte normative, astfel încât această direcție să fie și materializată, pentru că avem exemplu acelor cariere private sau există și alte cariere care livrează și pe piața internă, și vedem ce capacitate de absorbție are și piața internă, dar putem să livrăm și în extern cărbunele extras, solicitat, mai bine zis, și văzut acum ce se întâmplă pe această direcție. Dacă anumite grupuri sunt trecute în conservare, pentru că se știe foarte bine care sunt țintele și anumite grupuri trebuie trecute în conservare. În același timp, carierele trebuie să funcționeze, pentru ca la o solicitare a operatorului de sistem, pentru ca un grup să fie pus în funcțiune, trebuie să existe și combustibilul necesar, dar este foarte important să existe și resursa umană, un minim de personal calificat”, spune liderul PSD Gorj.

Cere Ministerului Energiei să facă un studiu

Mihai Weber vrea ca zăcământul de cărbune din Oltenia să fie pus în siguranță. În acest sens, deputatul a solicitat Ministerului Energiei întocmirea unui studiu privind lucrările de închidere a carierelor. “Am și solicitat Ministerului Energiei să demareze efectuarea unui studiu sau o expertiză tehnică, mai bine zis, dar cu o recunoaștere internațională tocmai pentru a stabili lucrările de închidere în vederea punerii în siguranță a zăcământului. Și până la urmă, trebuie și darea în circuit a terenului conform legislației de mediu.Existând acest studiu, este ca un argument extrem de solid în vederea discutării în Comisia Europeană pentru renegocierea termenelor. Putem duce o carieră ca și termen, ca să nu mai fie țintă, sau termenul limită anul 2030, să discutăm despre posibilitatea ca și în 2035-2040 să existe acele cariere funcționale. Cu alte cuvinte, o carieră nu se poate închide într-o lună sau un an, doi, trebuie exploatat întreg stratul de cărbune și darea în circuitul inițial al terenului. Lucrul acesta poate dura ani de zile, dar mergând în paralel și cu livrarea către piața internă sau externă a cărbunelui existent”, a precizat parlamentarul.

   

Citește și:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *