Dezvăluiri

372.200 de lei. Atât îi costă pe târgujieni INCOMPETENȚA juriștilor din Primăria Municipiului Tg-Jiu!

Suma reprezintă doar penalități pentru întârzierea punerii în aplicare a unor sentințe pronunțate de instanțele de judecată, după ce Comisia Locală de Fond Funciar, adică municipalitatea, a pierdut procese prin care a fost obligată să înainteze documentațiile în vederea eliberării unor titluri de proprietate solicitate de cetățeni. Practic, juriștii au pierdut în instanță, iar mai apoi, funcționarii din cadrul Direcției juridice, registru agricol, cadastru, au pierdut timpul, până la punerea efectivă în posesie a cetățenilor. De regulă, 100 de lei/ zi de întârziere au stabilit instanțele de judecată, dar au fost și cazuri când incompetența a fost sancționată de judecători cu 500 de lei, pentru fiecare zi de întârziere. Deși sumele colosale au fost plătite din bugetul public al orașului, adică din buzunarul târgujienilor, activitatea șefilor structurilor juridice din Primăria Tg-Jiu a fost evaluată cu ”foarte bine”, în toți acești ani.

Zece sentințe civile pronunțate de Judecătoria Tg-Jiu și Tribunalul Gorj, în ultimii trei ani, îngroapă efectiv orice urmă de competență a Direcției juridice, registru agricol, cadastru din cadrul Primăriei Tg-Jiu, și nu neapărat din cauză că s-au pierdut procese cu târgujienii care solicitau obligarea Comisiei Locale de Fond Funciar să întocească și să înainteze documentațiile în vederea eliberării titlurilor de proprietate sau întocmirea unor planuri parcelare, ci pentru că până la punerea în aplicare a acelor sentințe, recunoscute de lege ca fiind titluri executorii, municipalitatea a fost obligată, ulterior, la plata unor sume reprezentând penalități de întârziere.

În afară ce cele zece sentințe, una singură e mai veche de trei ani, mai exact din 2018, și aparține Judecătoriei Tg-Jiu, care a stabilit penalități de întârziere de 100 de lei/zi, iar până la executarea acesteia au trecut aproape doi ani, așa că din bugetul local s-au plătit 61.600 de lei, pentru că ”genialii” de la juridic au pierdut și contestația la executare.

Cel mai puțin s-a plătit 9.200 de lei, în două cazuri, pentru că funcționarii s-au mișcat ”repede” și în două luni au întocmit hârțogăria și au fost eliberate titlurile de proprietate. Cea mai mare sumă plătită din bugetul municipiului pentru incompetența juriștilor este 151.000 de lei, pentru neîntocmirea unui plan parcelar al unui teren situate pe ”Varianta de ocolire a Municipiului Tg-Jiu”, în care instanța a stabilit 500 de lei pentru fiecare zi de întârziere.

Ca să aveți un tablou complet al competenței, trebuie menționate și alte sume: 61.800 de lei, 32.800 de lei, 16.800 de lei, 22.800 de lei, respectiv 46.200 de lei, și veți vedea, după ce faceți abstrație de cei doi de ”zero” de la fiecare număr, având în vedere că judecătorii au decis 100 de lei/zi de întârziere, cam de câte zile au avut nevoie competenții de la ”juridic” din Primăria Tg-Jiu pentru a întocmi niște documente necesare emiterii titlurilor de proprietate, în aceste cazuri.

Și asta nu e tot! În 12 martie, anul trecut, Judecătoria Tg-Jiu a obligat ”Primarul Municipiului Târgu-Jiu, în calitate de președinte al Comisiei locale de fond funciar Târgu-Jiu și Comisia locală de fond funciar Târgu-Jiu, să plătească, în solidar, în favoarea petentului o penalitate în cuantum de 500 lei/zi de întârziere, începând cu data de 13.04.2019 şi până la data îndeplinirii efective a obligației stabilită în sarcina intimaților”. Până la această dată, suma de plată e de aproximativ 540.000 de lei și încă nu a fost întocmită documentația pentru eliberarea titlului de proprietate!

La finele lunii trecute, potrivit organigramei Primăriei Municipiului Tg-Jiu, Direcția juridică, registru agricol, cadastru, are trei șefi și 20 de functionari. Concret, Direcția are un director executiv și e compusă dintr-un Serviciu juridic contencios (un șef și 12 funcționari), un Serviciu registru agricol, cadastru, (un șef !?) un Compartiment registrul agricol (3 funcționari) și un Compartiment agricol cadastru (5 funcționari).

În toți acești ani, activitatea șefilor și funcționarilor Direcției juridice, registru agricol, cadastru a fost evaluate cu calificative de ”bine” și ”foarte bine”!

   

Citește și:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *