Dezvăluiri

Acuzații. Lider din CE Oltenia: Vor “să pună mâna” pe termocentrale

Președintele Federației Naționale a Muncii, Constantin Crețan, acuză că anumite companii private vor să pună mâna pe termocentralele din cadrul Complexului Energetic Oltenia.

Constantin Crețan a reacționat după ce premierul Nicolae Ciucă a anunțat, sâmbătă, că România va deveni a doua țară din lume, după Statele Unite ale Americii, în care se va implementa tehnologia revoluționară a reactoarelor nucleare modulare de mici dimensiuni. Președintele Federației Naționale a Muncii este convins că guvernul dorește instalarea de reactoare modulare mici și în termocentralele din cadrul Complexului Energetic Oltenia. Constantin Crețan atrage atenția că această tehnologie este “un mare pericol pentru comunități”. “Strategia Guvernului Ciucă, a PSD și a PNL și a lui Iohannis este să fie amplasate reactoare modulare în termocentrale. Eu am spus-o, dar nu m-a crezut nimeni, pentru că aveam informația că vor face afacerea cu americanii pe module nucleare, care sunt experimentale, pentru că nu s-au folosit nicăieri în lume. Abia acum și-au luat aprobare de la Agenția Internațională Nucleară și totul este un experiment. De asemenea, se folosește tehnologie americană de pe submarinele americane care au fost casate. Au fost submarine americane pe propulsie nucleară și această tehnologie se încearcă să fie folosită pentru producerea de energie nucleară în România, care este un mare pericol pentru comunități. Este o tehnologie învechită și nu s-a folosit niciunde în lume. S-a întâmplat să avem probleme cu centralele nucleare, dar cu niște module nucleare second hand, dezafectate de pe submarinele americane. Orice tehnologie învechită nu pretinde garanție. Noi suntem țara care acceptă să luăm tehnologie învechită. Am acceptat de la americani să luăm și tehnologie militară, avioanele F, pe care le-a achiziționat România pentru înarmare. Suntem slugi americane în propria țară și, din punctul meu de vedere, cei care au semnat aceste contracte sunt trădători de țară”, spune liderul sindical.

Cine vrea “să pună mâna” pe termocentrale

Constantin Crețan acuză că OMV Petrom vrea “să pună mâna” pe Termocentrala Turceni. Președintele Federației Naționale a Muncii spune că va face demersuri pentru a-i opri pe guvernați să monteze reactoare nucleare de mici dimensiuni la termocentralele din cadrul Complexului Energetic Oltenia. “Ei și-au făcut o strategie. Urmăresc să pună mâna pe Rovinari, OMV Petrom pune mâna pe Turceni, la Craiova pune mâna Alro Slatina și aceste module nucleare vor fi montate unde au nevoie ei și vor să renunțe la energia pe cărbune. România este în mare pericol de a rămâne în beznă pentru faptul că nu sunt garantate aceste module. În al doilea rând, fotovoltaicele nu prezintă garanție pe timp de iarnă și deja am devenit din producători de energie importatori din Ucraina și Bulgaria. Noi ne luptăm cu ei în continuare pentru faptul că nu vom permite să monteze fotovoltaicele pe terenurile oamenilor care trebuie să revină la ei și vom încerca să influențăm comunitățile să nu fie de acord să se monteze aceste module nucleare, pentru că trebuie făcute cu consultare publică și nu putem să punem în pericol populația României”, a adăugat Constantin Crețan.

   

Citește și:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *