Dezvăluiri

O termocentrală din CE Oltenia, în pericol de a nu mai funcționa. Lider: Se vrea închidere, nu se vrea?

Președintele Sindicatului Energia Turceni, Eugen Iovan, a avertizat conducerea CE Oltenia că termocentrala nu va putea funcționa nici măcar cu un grup, după ce va fi aplicată Legea nr.197/2021.

Eugen Iovan a prezentat, într-o adresă trimisă, la sfârșitul săptămânii trecute, conducerii Complexului Energetic Oltenia în ce situație ar putea ajunge Termocentrala Turceni dacă se vor pensiona circa 600 de angajați în baza Legii nr.197/2021. Liderul sindical spune că sucursala nu ar mai putea funcționa nici măcar cu un grup. Eugen Iovan vrea ca guvernanții să spună dacă vor sau nu să închidă capacitățile pe cărbune pentru ca sindicatele să știe dacă este cazul să solicite sau nu un pachet social pentru mineri și energeticieni. “Din datele mele pe care le avem la sindicat, care sunt confidențiale, avem o situație cu salariatele care îndeplinesc în luna mai a acestui an 50 de ani și bărbații care împlinesc 52 și sunt în jur de vreo 600 de salariați. De acolo am tras semnalul, că văd că lumea nu se mișcă, se vrea închidere, nu se vrea, trebuie să ne spună ce și cum, să ne pregătim să facem pachetul social. Nu stăm și să ne trezim că pleacă într-o zi 300 de oameni, mai pleacă în ziua următoare și o punem pe butuci. Pe mine mă doare să văd că nu mai merge termocentrala asta și 400 și ceva de salariați care nu se încadrează să rămână pe drumuri. Eu nu vreau să se ajungă acolo. Vreau să pun în mișcare conducerea sucursalei, cât și conducerea CEO, să se ocupe și să facă în așa fel încât să se completeze cu locurile necesare din cadrul companiei. Cred că se poate face o amplasare pe aceste locuri de muncă, care se mai pot completa, pentru că sunt unele meserii pentru care va fi foarte greu. Dar văd că nu se mișcă, parcă nu ar vrea să se aplice această lege. Această lege se va aplica, nu vor fi probleme”, a afirmat liderul Energia Turceni.

Peste 150 de adeverințe, eliberate pe Legea nr.197

Eugen Iovan spune că la Termocentrala Turceni nu sunt probleme cu eliberarea adeverințelor necesare angajaților pentru a se pensiona mai devreme cu 13 ani în baza Legii nr.197/2021. “La Turceni nu sunt probleme, se primesc cererile în ordinea în care au fost depuse. Din informațiile pe care le am, cred că s-au eliberat la peste 150 de salariați adeverințe din cele 700 de cereri care erau depuse. Referitor la Termoserv, pentru acea perioadă, cred că lucrurile s-au lămurit și o să înceapă să le dea și lor adeverințe, pentru că făceau parte din Termoelectrica, așa cum făcea și SE Turceni. Eram filiale ale Termoelectrica, ce e producător de energie electrică. În lege spune că intră activitățile de producție și mentenanță, iar salariații de la Termoserv n-au făcut altceva decât mentenanță în toată acea perioadă. Nu vor fi probleme, pentru că o parte din salariați, din cei 140 care îndeplinesc condițiile, vreo 80 au vechimea necesară și fără cei 6 ani care nu s-ar lua în calcul, dar nu e normal să nu fie luați în calcul. În 2009, erau 904 salariați la Termoserv, când s-a externalizat, au plecat 200, au rămas 700 și au plecat la pensie, au mai trecut la exploatare, mai sunt 244 sau 246”, a declarat sindicalistul.

   

Citește și:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *