Prima dilemă pe care o poate avea un turist ajuns pentru prima oară în Gorj, venind către capitala județului, dinspre Bumbești-Jiu, ar putea fi legată de amplasarea castrului roman. Ajuns în fața plăcuței pe care scrie ”Monument istoric. Castrul și așezarea civilă de la Bumbești-Jiu”, turistul vede doar restaurantul ”Castrul roman” și niște ziduri, în bălăriile din spatele acestuia, care seamănă cu o temelie de casă abandonată. Din acest moment, se poate naște o a doua dilemă: ce a fost mai întâi, castrul roman sau restaurantul cu același nume?
De fapt, acele ziduri care abia se zăresc dintre mărăcini sunt limita de vest a sitului arheologic, marcat cu o sfoară roșie. Dincolo de acele ziduri, două poteci se întrezăresc în marea de boscheți, lăstăriș, mărăciniș și buruieni: una duce înspre marginea de Vest a sitului, unde se poate vedea, printre bălării, un capăt de zid, iar cealaltă potecă, înspre limita de Sud.
Mai multe vaci par familiarizate cu locul și pasc liniștite printre vestigii. Cireada urmează poteca de ieșire înspre Jiu, exact printre zidurile castrului din care au căzut câteva pietre.
Primarul orașului Bumbești-Jiu, Constantin Bobaru, a declarat că boscheții au fost lăsați să crească intenționat, ca să poată fi tăiați, iar între timp, se caută fonduri pentru punerea în valoare a castrului.
”Este în proprietatea orașului Bumbești-Jiu, însă în incinta castrului nu se poate face nicio categorie de lucrări, fără supravegherea, fără consultanța Muzeului Județean ”Alexandru Ștefulescu”, pentru că este monument istoric. De câțiva ani am și prevăzut sume pentru a încerca să găsim o soluție de finanțare pentru punerea în valoare a acestui castru și s-au și făcut niște documente preliminare în acest sens. Și anul acesta am alocat 50.000 de lei pentru a găsi o variantă de finanțare europeană, pentru că lucrările care trebuie executate în vederea punerii în valoare au fost evaluate, în perioada trecută, la 10-12 milioane de euro, bani care din alte resurse decât cele europene nu pot fi găsiți. Am și făcut un parteneriat cu Consiliul Județean și am depus pe POR, cred că acum doi ani, o plicație care este în rezervă și așteptăm să vedem dacă în perioada următoare se mai poate oferi vreo oportunitate să găsim sumele necesare. În ultimii ani, am găsit acel monument istoric în mărăcini de nu se mai vedeau nici zidurile. O să facem o acțiune și anul acesta pentru a îndepărta vegetația. La timpul respectiv erau copaci. Este o vegetație măruntă, am așteptat să crească un pic mai mare ca s-o putem tăia și după aceea să facem toate operațiunile care derivă din curățirea castrului”, a spus primarul.
La Muzeul Județean Gorj ”Alexandru Ștefulescu” nu a răspuns nimeni, miercuri, la orele 13,55. Cei de acolo, cel mai probabil sunt epuizați după programul nocturn din ”noaptea muzeelor” și încă mai dorm.
Directorul muzeului,Dumitru Hortopan, are un salariu, lunar, de aproape 9.000 de lei, din care 897 de lei, spor pentru condiții toxice.
Și asta nu e tot! La vârful Consiliului Județean Gorj,același dezinteres. Pe bani mulți! Vicepreședintele pe probleme de cultură, Gheorghe Nichifor, încasează, lunar, un salariu de 13.300 de lei, net. Somn ușor!