Dezvăluiri

CEO va primi un ajutor de stat de peste 90 milioane de euro

Complexul Energetic Oltenia va primi un ajutor de stat de 90,5 milioane de euro, ca parte a Planului de restructurare avizat, în trecut, de Comisia Europeană, potrivit unui proiect de act normativ lansat în dezbatere publică de Ministerul Energiei. Compania a primit până acum granturi de 776 de milioane de euro.

Ajutorul de stat de 453 de milioane de lei (90,5 milioane de euro) este destinat „finanțării achiziției de certificate de gaze cu emisii de efect de seră în anul 2023”, potrivit draftului de act normativ. Ajutorul de stat sub formă de granturi pentru finanțarea achiziției de certificate de gaze cu emisii de efect de seră se acordă anual, potrivit planului de restructurare.
Ministerul Energiei arată că, până la această dată, valoarea totală a granturilor acordate de la buget pentru CE Oltenia se ridică la 776 milioane de euro, bani acordați în 2021 și 2022. Cel mai probabil, se va ajunge, în final, la peste un miliard de euro în condițiile în care Planul de restructurare vizează acordarea de astfel de ajutoare de la buget, pentru finanțarea achizițiilor necesare de certificate de emisii pentru energie produsă până în anul 2025.

Costurile totale de restructurare a CE Oltenia se ridică la 3,94 de miliarde de euro, sumă din care aproximativ 2,7 miliarde de euro sunt fonduri de la stat, care includ și sumele primite din Fondul de Modernizare pentru finanțarea noilor proiecte.

Planul de restructurare presupune închiderea treptată a grupurilor pe lignit și realizarea a 8 parcuri fotovoltaice cu o capacitate de 725MW și a două centrale pe gaz în ciclu combinat de 1.325 MW, la Ișalnița și Turceni.

   

Citește și:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *