Dezvăluiri

Vrea OUG pentru pachet social, în caz de concedieri la CE Oltenia

Președintele executiv al Federației Naționale a Muncii, Nicu Bunoaica, consideră că guvernul ar trebui să dea ordonanță de urgență privind acordarea unui pachet social, în caz de concedieri colective la Complexul Energetic Oltenia.

Nicu Bunoaica insistă că angajații Complexului Energetic Oltenia au nevoie de o protecție socială, în caz de concedieri colective, având în vedere că CEO se află pe un plan accelerat de închidere de capacități.

Președintele executiv al Federației Naționale a Muncii consideră că guvernul ar trebui să dea ordonanță de urgență privind acordarea unor venituri de completare pentru o perioadă de 4 ani și sume cuprinse între 30 și 50 de mii de euro, în caz de disponibilizări. Liderul sindical crede că ar trebui redusă cu 10 ani vârsta de pensionare și în rândul personalului TESA din cadrul Complexului Energetic Oltenia.

“ Trebui să ne gândim, în primul rând, nu să reducem numărul de salarii compensatorii de la 16 la 11, așa cum au negociat marii lideri de sindicat. Ei au considerat că 11 e mai mare decât 16. Ce facem în contract? Câte salarii medii brute pe ramură să prindem, 20? Câți bani sunt? Foarte puțini. Trebuie să facem un pachet social care să fie acordat printr-o ordonanță de guvern. Să introducem TESA. Eu nu am o problemă cu toată TESA. Am o problemă cu o parte din TESA, pentru că sunt sinecuri politice, sindicale. Dar cei care au venit din cariere, termocentrale, oameni care au lucrat de zeci de ani acolo, au făcut salarizării, au lucrat cu creionul, sunt oameni de care nu trebuie să ne batem joc. Trebuie să facem o ordonanță de guvern sau să completăm Ordonanța nr.69, prin care să cerem venituri de completare timp de 4 ani, reducerea cu 10 ani a vârstei de pensionare a personalului TESA, să iasă la pensie în funcție de contributivitate, și sume cuprinse între 30 și 50 de mii de euro, în caz de concedieri colective, din Fondul de tranziție, nu de la companie. Nu cerem nimic de la companiei, pentru că este săracă. Ce să ne dea? Câte un fier, câte o cărămidă? Nu. Uniunea Europeană vrea să ne dea afară, trebuie să ne plătească locul de muncă. Să dea sume cuprinse între 30 și 50 de mii de euro, în caz de concedieri colective, așa cum au dat la bulgari, la polonezi, la spanioli. Așa vrem și noi, pentru că și noi suntem în Uniunea Europeană. Și pe noi ne-au prins în programele astea de distrugere. Să ne plătească pentru a ne putea deschide ceva, o afacere, să ne apucăm de creșterea de animale sau de altceva, dar nu trebuie să dea oamenii afară cu mâinile în buzunar”, a conchis liderul FNM.

   

Citește și:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *