Actualitate

Complexul Energetic Oltenia așteaptă Studiul de Adecvanță

Administrația Complexului Energetic Oltenia așteaptă Studiul de Adecvanță al Transelectrica. Documentul respectiv ar fi trebuit să fie gata încă de luna trecută, potrivit deciziilor de anul trecut din Grupul de Lucru pentru Complexul Energetic Oltenia. Studiul de Adecvanță are în vedere corelarea PNRR cu Planul de Restructurare al CEO, iar în urma analizelor de anul trecut a reieșit că trebuia să se prelungească Planul cu minimum 2 ani și să se oprească închiderile de grupuri până la finalizarea celor noi.

În Grupul de Lucru constituit la nivel de Minister, ministrul Energiei a declarat că Studiul de Adecvanță va fi gata la jumătatea anului acesta. Documentul ar trebui să arate că Sistemul Energetic Național are nevoie de grupurile pe cărbune ale Complexului Energetic Oltenia.
În momentul de față, nu este nici începută vreuna din noile investiții din Planul de restructurare și decarbonare. Sunt propuse 8 parcuri fotovoltaice și 2 grupuri pe gaze. Problema este că toate cele 10 investiții ar fi trebuit să fie gata în 2024, respectiv 2026. Tot din 2026, grupurile pe bază de cărbune și carierele miniere ar trebui să intre în rezervă. Prelungirea cu 2 ani a termenului de intrare în rezervă ar însemna continuarea normală a activității în minerit și termocentrale.

   

Citește și:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *