Dezvăluiri

Conflict de interese! Strîmbulescu le-a servit contracte, din bani publici, unor afaceriști cu care a cumpărat terenuri pe malul Dunării!

Interesele din jurul Centrului de Cercetare, Documentare și Promovare ”Constantin Brâncuși”, o instituție care toacă, anual, 1 milion de lei pe activități și programe fade, i-a scos în stradă, zilele trecute, la un mars, în aparență legitim, pentru a atrage atenția cu privire la ”modul dezastruos în care sunt realizate lucrările de modernizare și reabilitare a Căii Eroilor”, pe cei conectați direct la banii acesteia. Astfel, s-au aliniat la start Marinela Strîmbulescu, soția managerului Centrului Brâncuși, Doru Strîmbulescu, al cărui mandat în fruntea instituției e aproape încheiat, iar postul a fost scos la concurs. Consoarta lui Strîmbulescu luptă sub stindardul unui organism denumit ”Grupul Civic Gorj”, care are aceeași grafică cu cea a instituției condusă de soțul său. De fapt, acea temă, copiată la indigo, a fost plătită de Centrul Brâncuși și imprimată pe mai multe panouri, care au fost amplasate în Tg-Jiu, realizate la tipografia care aparține unuia dintre partenerii de afaceri ai managerului Strîmbulescu. Unul dintre purtătorii de drapel de la marșul organizat de Marinela Strîmbulescu are și el afaceri cu Centrul Brâncuși, condus de soțul acesteia, dar este și coproprietar al unor terenuri pe malul Dunării împreună cu managerul Doru Strîmbulescu. Faptul că Strîmbulescu deține terenuri în coproprietate cu doi oameni de afaceri care au contracte cu Centrul Brâncuși îl plasează pe acesta într-un evident conflict de interese.

Mandatul de manager al lui Doru Strâmbulescu, la conducerea Centrului de Cercetare, Documentare și Promovare ”Constantin Brâncuși” e aproape încheiat, însă la concursul pentru ocuparea acestei funcții nu s-a înscris nicio persoană. Nici măcar Strîmbulescu.

Managerul Centrului Brâncuși a obținut o notă sub 9 la evaluarea activității și fost criticat de primarul Marcel Romanescu, care i-a reproșat lipsa de implicare și absența unei strategii de promovare a operelor brâncușiene. La scurt timp după acest episod, care îl scoate pe Strîmbulescu din poziția de favorit, a apărut platforma ”Grupul Civic Gorj”, un organism coordonat de Marinela Strîmbulescu, extrem de critic la adresa primarului și a modului în care municipalitatea a gestionat lucrările de modernizare a Axei Brâncuși. Numai că, grafica organizației anti-Romanescu, identică cu cea a Centrului Brâncuși, este plătită din banii publici ai instituției.

În luna aprilie a acestui an, Centrul Brâncuși a atribuit, prin încredințare directă, un contract în valoare de 62.980 de lei, pentru refacerea autocolantului pe 15 panouri outdoor, pe care scrie ”Ansamblul Monumental Calea Eroilor Constantin Brâncuși.

Lucrarea de aproape 63.000 de lei a fost realizată la Tipografia Prod Com SRL, deținută de omul de afaceri Dumitru Cinciulescu, împreună cu care managerul Strîmbulescu a cumpărat, în 2020, un teren de 20.000 de mp, pe malul Dunării, în satul Tigănași, comuna Burila Mare – Mehedinți.

Din 2020 și până în prezent, instituția condusă de Strîmbulescu a încheiat 12 contracte cu firma partenerului său de afaceri, care însumează peste 110.000 de lei.

În prima linie a demonstranților la marșul organizat de Grupul Civic Gorj s-a aflat și Constantin Pănescu, omul de afaceri care deține Complexul Turistic ”Panoramic” din stațiunea Rânca.

La hotelul acestuia se desfășoară de câțiva ani, așa zisul simpozion international de sculptură ”Atelierele Brâncuși”, o paranghelie care tine vreo trei săptămâni, în urma căreia orașul Tg-Jiu se alege cu niște opere nefinisate din piatră, abandonate în saci din nailon în fața muzeului din Parcul Central sau în buruieni, în vecinătatea cimitirului de la Bârsești.

Anul trecut, Panan Tour SRL, firma lui Pănescu a derulat un contract cu centrul Brâncuși pentru ”Cazare și masă în regim all inclusive în perioada 12.08-04.09.2021” pentru cei 15 participanți de la tabăra de sculptură, în valoare de 75.876 de lei. Practic, firma lui Pănescu a urcat oferta în sistemul electronic de achiziții pe 5 august la ora 11,09 și peste numai două minute, la 11,11, instituția condusă de Strîmbulescu a acceptat oferta și i-a atribuit contractul.

Colaborarea lui Pănescu cu Centrul Brâncuși e una veche, însă, oficial, pe plaforma de achiziții publice nu se regăsesc decât contractul din 2021 și cel din 2018, cazare și masă pentru 8 persoane, în sumă de 22.605 lei. Acum se pregătește o nouă chermeză, în perioada 8 – 24 septembrie, iar detaliile au fost deja aranjate: alte zeci de mii de lei pentru firma lui Pănescu.

Doru Strîmbulescu este partener de afaceri și cu Constantin Pănescu, cei doi au cumpărat împreună cel puțin două terenuri, în 2020, pe malul Dunării, la Țigănași, de 20.000 mp, respectiv de 12.020 mp, fiind coproprietari, iar un al treilea teren l-au primit cu titlu de donație.

Tranzacțiile imobiliare ale lui Strîmbulescu, împreună cu cei doi oameni de afaceri cu care instituția pe care o conduce derulează contracte, îl poate plasa în sfera unei răspunderi penale pentru conflict de interese, așa cum este descris în Legea privind unele măsuri pentru asigurarea transparenței în exercitarea demnităților publice, a funcțiilor publice și în mediul de afaceri, prevenirea și sancționarea corupției.

   

Citește și:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *