Stil de viață

Curmalele, sursă naturală de energie benefică pentru sănătate

Curmalele sunt fructe pline de minerale, vitamine şi fitonutrienţi benefici pentru sănătate.

Dulci, cremoase şi foarte aromate, sunt ideale pentru o gustare între mese, mai ales în sezonul rece, pentru că ajută la întărirea sistemului imunitar. Aceste fructe sunt mai bogate în aminoacizi decât merele, portocalele sau bananele.

  • Energie. Consumul de curmale se recomandă mai ales în perioadele de efort fizic şi intelectual, dar şi în anotimpul rece, pentru că întăresc sistemul imunitar. Sunt ideale pentru persoanele anemice, cele epuizate sau aflate în convalescenţă, copiilor în creştere. Doar unul sau două soiuri de curmal au o concentraţie modestă de fier, restul au un conţinut mare. Acest lucru, împreună cu energia uşor de asimilat, le fac un aliment ideal pentru cei care suferă de anemie şi afecţiuni care produc oboseala cronică.
  • Digestie. ­Curmalele acţionează ca un laxativ natural, tratează diverse tulburări intestinale şi ajută la menţinerea unei flore intestinale normale. Gama largă de aminoacizi prezenţi în aceste fructe neutralizează hiperaciditatea sucului gastric, prevenind astfel arsurile. Consumul regulat de curmale ajută la menţinerea unui control asupra ritmului de creştere a organismelor patologice şi, prin urmare, la menţinerea florei intestinale normale.
  • Sistem nervos. Unul dintre principalele avantaje ale consumului de curmale este capacitatea acestor fructe de a menţine un sistem nervos sănătos, datorită conţinutului bogat de potasiu. Acelaşi potasiu poate să reducă riscul de accident vascular cerebral cu 40%. Fructele ajută la creşterea în greutate, în afecţiunile cardiovasculare şi ale cancerului. Magneziul conţinut de curmale tonifică muşchii şi întârzie îmbătrânirea, evitând acumularea deşeurilor alimentare. Curmalele exercită o acţiune benefică şi asupra prostatei şi rinichilor.
  • Cancer. O importanţă deosebită îl are conţinutul de seleniu, care scade riscul îmbolnăvirilor de cancer şi al afecţiunilor cardiace, întărind sistemul imunitar. Studiile au descoperit efecte benefice ale curmalelor în controlul cancerului abdominal, funcţionând la fel de bine ca medicamentele specifice acestei afecţiuni. Deoarece curmalele conţin fluor, acestea pot ajuta şi la prevenirea apariţiei cariilor dentare, scrie doctorulzilei.ro.
  • Analgezic. Datorită conţinutului mare de magneziu – care e antiinflamator – curmalele ameliorează durerile. Studiile au demonstrat că magneziul conţinut reduce inflamaţia arterială şi diminuează riscul de a dezvolta anumite boli de inimă.

   

Citește și:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *