Politică

Cutremurele din Gorj. Deputat, despre teoria “Hurezani”: Nu există astfel de operațiuni

Deputatul PNL Gheorghe Pecingină susține că seismele din județul Gorj nu au fost generate, așa cum au apărut speculații, de exploatarea gazelor de șist de la Hurezani.

Gheorghe Pecingină a primit mai multe sesizări legate de teoria conform căreia seismele de la Gorj ar fi fost declanșate de o posibilă exploatare a gazelor de șist la Hurezani. Deputatul spune că s-a interesat la OMV Petrom și la Ministerul Energiei pentru a vedea dacă această teorie este reală sau nu. Gheorghe Pecingină dă asigurări că OMV nu exploatează gazele de șist de la Hurezani prin fracturarea hidraulică. În aceste condiții, seismele din 13 și 14 februarie și replicile acestora nu au fost provocate de mâna omului.

„La Camera Deputaților au venit mai multe sesizări din Gorj. Pe adresa deputaților din Gorj sunt sesizări că anumite companii sau o anumită companie din sistemul energetic ar efectua exploatarea gazelor de șist prin fracturare hidraulică. În urma acestor sesizări, m-am informat. Am sunat la compania respectivă. De asemenea, am sunat la Ministerul Energiei pentru a mă informa dacă există astfel de operațiuni pe raza județului Gorj. Mi s-a transmis că nu există astfel de operaţiuni, am cerut şi în scris, și am fost anunţat că o să primesc oficial această hârtie. Din punctul ăsta de vedere, cutremurele de la Gorj nu sunt influenţate de factorul uman. Cauza este de natură fizică. Persoanele autorizate de la Institutul de Fizică al Pământului n-au reuşit să ne lămurească de ce au loc atâtea replici, de ce se întâmplă acum. Sper ca specialiştii să-şi spună opinia şi să nu fie vagi şi să liniştească spiritele în Gorj. Am ţinut să fac aceste precizăzi pentru că din cauza panicii create de cutremure s-a ajuns la astfel de fabulații cum că ar exista exploatarea gazelor de șist prin fracturare hidraulică și în județul Gorj. Știm cu toții că lucrul ăsta nu se întâmplă în România, în acest moment”, a precizat parlamentarul.

Articole asemănătoare:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *