Ultima oră

De când nu vom mai putea ieşi după 10 seara fără declaraţie pe proprie răspundere

Miercuri au fost depistate peste 4.500 de cazuri de infectare cu coronavirus, așa că România revine, în mod oficial, la restricții mai dure, începând din 14 martie.

Începând de duminică, 14 martie, nu vom putea să ieșim din casă înainte de ora 5 dimineaţa sau după ora 22, decât dacă avem un motiv bine întemeiat, pe baza unei declarații pe propria răspundere.

Cum se completează declaraţia pe proprie răspundere

STS le oferă posibilitatea celor care au nevoie să completeze declarația pe proprie răspundere şi online, prin accesarea acestei pagini și completarea formularului. Însă acea declarație va trebui să aibă semnătura olografă a celui ce o completează, deci tot va trebui scos la imprimantă formularul și semnat de mână. Rămâne valabilă şi posibilitatea de a completa declarația de mână și nu electronic.

Completarea cu informații false a declarației pe propria răspundere poate atrage consecințe penale, pentru comiterea unui fals în declarații.

Adică fie mergem sau venim de la serviciu, fie la spital sau trebuie să îngrijim o persoană care nu se poate deplasa.
Cum ieșitul în oraș pentru socializare nu reprezintă un motiv bine întemeiat, și programul teraselor se scurtează cu o oră și vor fi deschise tot până la 10 seara.

Care sunt situaţiile în care se poate ieşi din casă după 10 seara

Părăsirea locuinţei în intervalul 22:00 – 05:00 se poate face doar pentru următoarele motive:

– deplasarea în interes profesional, inclusiv între locuință/gospodărie și locul/locurile de desfășurare a activității profesionale și înapoi;

– deplasarea pentru asistență medicală care nu poate fi amânată și nici realizată de la distanță, precum și pentru achiziționarea de medicamente;

– deplasări în afara localităților ale persoanelor care sunt în tranzit sau efectuează călătorii al căror interval orar se suprapune cu perioada interdicției, cum ar fi cele efectuate cu avionul, trenul, autocare sau alte mijloace de transport de persoane și care poate fi dovedit prin bilet sau orice altă modalitate de achitare a călătoriei;

– deplasarea din motive justificate, precum îngrijirea/însoțirea copilului, asistența persoanelor vârstnice, bolnave sau cu dizabilități ori deces al unui membru de familie.

Cei care pleacă noaptea de acasă trebuie să prezinte, în cazul unui control, legitimația de serviciu sau adeverința eliberată de angajator ori o declarație pe propria răspundere

Acum sunt internați în secțiile de terapie intensivă aproape 1.200 de români. Pentru a stăvili valul trei al pandemiei, Guvernul a prelungit starea de alertă. Măsură este necesară mai ales că tulpinile de coronavirus din Marea Britanie, Brazilia și Africa de Sud au infectat mai mulți români. Starea de alertă va fi prelungită cel puțin până la mijlocul lunii aprilie.

   

Citește și:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *