Dezvăluiri

DEMISIA, EXTREMĂ URGENȚĂ !!! Spitalul Tg-Jiu DEȚINE un aparat performant pentru depistarea COVID-19! Conducerea unității medicale A UITAT de el!

În timp ce medici și oameni de afaceri gorjeni au pus mână de la mână și au strâns 200.000 de euro pentru achiziționarea unui laborator genetic, în vreme ce deputatul Dan Vîlceanu a cerut ajutorul ministrului Economiei, Virgil Popescu, și Nuclearelectrica a inclus și Spitalul Județean de Urgență (SJU) Tg-Jiu, cu suma de 1,5 milioane de lei, în lista instituțiilor cărora le-a acordat sponsorizări, tot pentru achiziționarea unui aparat pentru testarea COVID-19, unitatea medicală DEȚINE un aparat ultra-performant, o linie PCR, pentru testarea și diagnosticarea certă a pacienților infectați cu noul coronavirus, însă conducerea instituției NU ȘTIE acest lucru! În timp ce pacienții suspecți internați în Secția Boli-Infecțioase a SJU așteaptă cu înfrigurare, cinci-șase zile, rezultatul testului, în vreme ce gravidele sau femeile suspecte care tocmai au născut stau internate în Obstretică-Ginecologie și câte o săptămână pentru a afla dacă au fost infectate cu COVID-19, iar managerul Dumitru Vienescu afirmă public că spitalul de la Tg-Jiu NU deține un aparat PCR, în unitatea medicală există, de aproape doi ani, un aparat nou-nouț GeneXpert, singurul lucru pentru a-l putea pune în funcțiune fiind achiziționarea kit-urilor Xpert Xpress SARS-CoV-2. Pentru toate aceste motive, întregul Comitet Director al Spitalului Județean de Urgență Tg-Jiu, împreună cu medicul epidemiolog, trebuie DEMIS!

Cu cât plătim INCOMPETENȚA!

În contextul actual, generat de pandemia de COVID-19, în care multe spitale din țară caută să cumpere aparate pentru testarea noului coronavirus, Spitalul Județean de Urgență Tg-Jiu deține o astfel de platformă de diagnostic, despre care conducerea unității medicale habar nu are că există în dotare.

Din 2018, prin Programul Național de Prevenire, Supraveghere și Control al Tuberculozei, coordonat din punct de vedere tehnic de Institutul de Pneumoftiziologie ”Marius Nasta” București, la SJU Tg-Jiu, în cadrul Dispensarului TBC, a fost adus un aparat GeneXpert pentru testarea pacienților cu tuberculoză.

Trebuie spus că, la acel moment, actualul manager, Dumitru Vienescu, deținea funcția de director financiar-contabil al spitalului, iar actualul director economic, Gigel Capotă, pe cea de manager.

Cei doi, aflați și atunci, dar și în prezent, în Comitetul Director al SJU, habar nu au că instituția spitalicească are în dotare un asfel de aparat care poate fi folosit cu success pentru testarea COVID-19.

Dacă Vienescu și Capotă nu știu acest detaliu extrem de important, cu atât mai puțin cunosc acest lucru alte două personaje din conducerea spitalului, respectiv gestionarea situației actuale: Nicoleta Simona Coleașă, director medical și Alina Meche, medicul epidemiolog al unității medicale.

Iată cu cât plătim, lunar, incompetența acestor personaje: Vienescu – 8.800 de lei; Capotă – 14.800 de lei; Coleașă – 7.800 de lei; Meche – 11.200 de lei!

Aparatul GeneXpert, perfect funcțional!

Pe 31 martie a.c., adică în urmă cu exact o săptămână, Dumitru Vienescu declara pentru zf.ro că în lipsa unui aparat de tip PCR de testare pentru coronavirus, Spitalul Judeţean de Urgenţă Târgu-Jiu trimite cele cinci recoltări pe care le face pe zi către Spitalul ”Matei Balş” din Bucureşti şi spre Spitalul de Boli Infecţioase din Craiova.

„Momentan, în cadrul unităţii noastre nu avem un aparat PCR. În prezent, se recoltează o medie de 5 probe pe zi, care sunt trimise la Spitalul Matei Balş din Bucureşti, iar în prezent spre Spitalul de Boli Infecţioase din Craiova ”, a spus senin Vienescu.

În aceeași zi, 31 martie, managerul Institutului de Pneumoftiziologie ”Marius Nasta” București trimitea spitalului Tg-Jiu o informare prin care le spunea celor care conduc unitatea medicală că au în dotare un aparat pentru testarea COVID-19 și își exprimau acordul pentru ca incompetenții care conduc instituția să-l folosească.

Mai mult, în documentul respectiv le și explică incompetenților de la Spitalul Tg-Jiu cum să folosească platforma de diagnostic pe care o au în dotare, că trebuie doar să-și achiziționeze kit-uri Xpert Xpress SARS-CoV-2 (un test rapid de real-time PCR) pentru care aparatul nu necesită nici măcar o calibrare specială.

Cu alte cuvinte, în timp ce oameni de afaceri, medici, politicieni, se zbat pentru a direcționa fonduri pentru ca spitalul să cumpere un astfel de aparat ori să-l achiziționeze ei și să-l doneze unității medicale, conducerea instituției habar nu are că deține un astfel de laborator.

Practic, incompetenții care conduc SJU Tg-Jiu nu trebuiau să facă decât niște hârtii, adică o comunicare cu IP ”Marius Nasta”, să se informeze la Ministerul Sănătății dacă achiziţionarea kit-urilor Xpert Xpress SARS-CoV-2 se face direct de statul roman, care ar putea astfel să urgenteze livrarea acestora și obtinerea unor preţuri mai mici de achiziţie, ori unitatea le cumpăra singură și să pună în funcțiune platforma de diagnostic care are o capacitate de aproximativ 60 de teste în 12 ore (un test în 45 de minute, având patru dispozitive de testare).

Astfel, pacienții suspecți de COVID-19 nu ar mai sta la Boli – Infecțioase câte 5-6 zile până vin rezultatele testelor, gravidele și femeile suspecte, care tocmai au născut, câte o săptămână, în spital, în așteptarea acelorași rezultate, asistenți de la Ambulanță, în izolare, netestați, după ce au intrat în contact direct cu pacienți confirmați pozitiv cu noul coronavirus, iar întreg personalul medical din Gorj putea fi testat în maximum o lună de zile.

În aceste condiții, se impune ca directorul Direcției de Sănătate Publică Gorj, în subordinea căruia se află, pe perioada pandemiei, toate spitalele din județ, potrivit Ordonanței de Urgență privind întărirea capacității administrative a sistemului sanitar, adoptată de Guvern, vineri, 3 aprilie a.c., să demită întregul Comitet Director al SJU Tg-Jiu și pe medicul epidemiolog al instituției.

Articole asemănătoare:

Un comentariu

  1. Felicitari Claudiu Matei , ce nu nteleg eu este altceva, faptul ca pana in aceasta seara banditii care conduc SJU ar fi trebuit deja retinuti de catre organele judiciare si plasati ,,in carantina,, in arestul IPJ Gorj . dar la Gorj ,,,,,ca la Gorj.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *