Dezvăluiri

Deputat, despre cea de-a treia lege de reducere a vârstei de pensionare: Ar beneficia în jur de 3000 de angajați

Deputatul PNL Gheorghe Pecingină susține că în jur de 3000 de mineri și energeticieni din cadrul Complexului Energetic Oltenia s-ar putea pensiona în baza celei de-a treia legi de reducere a vârstei de pensionare, dacă va fi votată în plenul Camerei Deputaților.

Comisia de Muncă din cadrul Camerei Deputaților a amânat, marți, dezbaterea pe tema PLx 618/2022 până pe data de 14 martie. Deputații din cadrul comisiei așteaptă un punct de vedere de la guvern pe tema actului normativ. PLx 618 recunoaște perioada 2001-2021 ca lucrată în condiții speciale. Potrivit deputatului PNL Gheorghe Pecingină, dacă actul normativ ar fi votat în Camera Deputaților, ar putea ieși la pensie aproximativ 3000 de mineri și energeticieni din cadrul Complexului Energetic Oltenia.

“ Proiectul de lege va fi ușor de aplicat, pentru că scrie ad literam că sunt recunoscute condițiile speciale de muncă și pentru perioada 2021 până în prezent, că nu trebuie plătite contribuții. Se aduc niște lămuriri care erau interpretate într-un anumit mod de Casa de Pensii. Din discuțiile pe care le-am avut cu liderii de sindicat, am auzit că de prevederile acestei legi ar beneficia în jur de 3000 de angajați ai Complexului Energetic Oltenia, însă eu nu am toate datele. Atunci când s-a plecat la drum cu Legea nr.197/2021, care este legea lui Lucian Heiuș, de la Hunedoara, el a promovat legea în parlament și alții au lucrat pe ea, la momentul respectiv aveam toate datele de la Complexul Energetic Oltenia. Acum, nu am toate datele pentru a vă spune exact câți oameni se vor pensiona, dar, din discuțiile pe care le-am avut cu liderii sindicali, ar fi în jur de 3000. Se pune problema dacă vor fi încheiate contractele celor angajați pe perioadă determinată sau se vor prelungi. Eu zic că legea ar ajuta, pe de-o parte, unii oameni să poată beneficia de pensie, pe de altă parte, tinerii să aibă contracte de muncă pe perioadă nedeterminată. Eu așa sper, că vom trece această lege, nu vor mai există dubii cu privire la aplicarea ei și, atunci, lucrurile vor fi clare și se vor prelungi contractele celor 1600 de angajați pe perioadă determinată”, a precizat parlamentarul.

Articole asemănătoare:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *